Tudi Ineos bo (končno) dirkal s kolutnimi zavorami

Tudi Ineos bo (končno) dirkal s kolutnimi zavorami
21.09.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Ineos Grenadiers

Iz ekipe Ineos Grenadiers so sporočili, da bodo že od konca letošnje sezone dalje uporabljali kolesa Pinarello Dogma F, ki bodo imela kolutne zavore. Klasične zavore se tako poslavljajo iz pelotona.

Pred več kot štirimi leti smo pospremili prvo zmago kolesarja, ki je uporabljal kolutne zavore, v svetovni seriji, od takrat so diski v veliki meri izpodrinili klasične V zavore, čeprav je nekaj ekip še vedno vztrajalo s klasiko.

Tudi Tadej Pogačar na najtežjih gorskih etapah ni uporabljal diskov, zadnji branik pa je predstavljala ekipa Ineosa, ki na svojih Pinarellih ni imela diskov. Na letošnjem Touru so predstavili prenovljen model Dogme, poimenovan Dogma F, ki je dobil tudi svojo različico s kolutnimi zavorami.

Iz Ineosa so sporočili, da jih bodo prvič uporabili na dirki GP Denain, ki bo testna preizkušnja za Pariz - Roubaix, verjetno pa bodo diske uporabljali tudi v večjem delu naslednje sezone. V naslednji sezoni bo tako vseh 19 ekip z licenco svetovne serije uporabljalo diske, ni pa še jasno, če jih bodo pri Ineosu uporabljali na vseh, ali le na nekaterih dirkah.

Kje se skriva razlog za spremembo v britanski superekipi? Najbrž bi na diske presedlali že prej, če ne bi bil njihov Pinarello Dogma F12 med težjimi kolesi v pelotonu. Ker so želeli biti čim bližje minimalni dovoljeni teži kolesa, postavljeni pri 6,8 kilograma, so denimo v minulih sezonah na nekaterih dirkah že uporabljali obroče Lightweight, čeprav je njihov sponzor Shimano, z diski pa se tej meji zagotovo ne bi uspeli približati.

V tem pogledu je bil pomemben korak naprej predstavitev Dogme F, ki je precej lažja od predhodnika. Očitno dovolj, da so bili pri Ineosu pripravljeni opraviti prehod na diske, čemur se v naslednjih sezonah tako ali tako ne bi mogli izogniti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ