Tudi na kronometru brez težav - Pogačarja čaka le še parada šampionov

Tudi na kronometru brez težav - Pogačarja čaka le še parada šampionov
17.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Tadej Pogačar je na kronometru v 20. etapi dirkal nekoliko z ročno zavoro, vse zato, da bi brez težav rumeno majico pripeljal do cilja, kar mu je na koncu tudi uspelo. Etapo je dobil Wout van Aert.

Dobrih 30 kilometrov med Libournom in Saint Emillionom so morali premagati kolesarji na kronometru v 20. etapi dirke po Franciji, končno jih je pričakala vročina in sonce, v vinski pokrajini pa se je ob cesti zbralo ogromno gledalcev, ki so prišli pospremit še zadnji pravi tekmovalni dan letošnje dirke po Franciji.

Najprej smo spremljali boj za etapno zmago, Kasper Asgreen je presenetil prvega favorita Stefana Kunga, a je imel končno besedo Wout van Aert, ki je upravičil pričakovanja in za 21 sekund premagal Kasperja Asgreena ter se zavihtel na vrh.

Glavna naloga - branjenje rumene majice

Možnosti, da ga prehiti, bi imel zagotovo tudi Tadej Pogačar, a se je tokrat odločil za nekoliko bolj konzervativno vožnjo. »Glavna naloga je, da rumeno majico varno pripeljemo do cilja, če pa se bo potem v drugem delu počutil dobro, lahko malo bolj pritisne na pedala,« je za RTV SLO pred etapo taktiko opisoval Andrej Hauptman, ki je Pogačarja spremljal v avtomobilu.

Pogačar je uresničil napovedi, bil je nekoliko počasnejši od van Aerta, v zavojih ni tvegal, a je hkrati dirkal več kot dovolj hitro, da rumena majica niti za trenutek ni bila pod vprašajem. Konkurenco je imel pod nadzorom, težav na cestah med vinogradi ni bilo in v cilj je prišel na 8. mestu, s slabo minuto zaostanka za Woutom van Aertom.

Ko je prečkal ciljno črto, je Pogačar s stisnjeno pestjo pokazal, da je po zelo zahtevnih 20 dneh opravil glavnino naloge. In to z odliko, saj ga jutri čaka le še parada šampionov do Pariza, kjer bo Tadej Pogačar drugič zapored postal zmagovalec največje kolesarske dirke na svetu.

Vingegaard ostal drugi, Carapaz tretji

V skupnem seštevku razlik sicer ni bilo, vsi kolesarji iz prve deseterice so zadržali svoje položaje. Najbližje sta bila pred etapo drugi Jonas Vingegaard in tretji Richard Carapaz, a je Danec precej boljši kronometrist od Ekvadorca, kar je s tretjim mestom v etapi tudi potrdil, zato sta na koncu ostala na drugem in tretjem mestu. Vingegaard bo na koncu za Pogačarjem zaostal za kar 5:20!

Četrti je ostal presenečenje letošnjega Toura Ben O’Connor, ki je ohranil 11 sekund prednosti pred Wilcom Keldermanom. Šesti je Enric Mas, sedmi Aleksej Lucenko, osmi najboljši Francoz letošnje dirke Guillame Martin, deveti Pello Bilbao in deseti osmoljenec zadnjega tedna Rigoberto Uran, ki je v Pirenejih popustil in za las ostal v prvi deseterici, čeprav mu je kazalo precej bolje. In še en podatek o premoči Pogačarja na letošnjem Touru - tretji Carapaz je zaostal že več kot sedem minut, deseti Uran 18:34, Bauke Mollema na 20. mestu pa denimo že več kot eno uro.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ