Tudi neozdravljiva bolezen ga ne ustavi

Tudi neozdravljiva bolezen ga ne ustavi
07.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Težke čase in hude preizkušnje preživlja romunski državni prvak Sergej Tvetcov. Boleha za neozdravljivim rakom, a še vedno dirka.

Kronična limfocitna levkemija. Take vrste raka so odkrili pri romunskemu kolesarju. "Misliš, da si zdrav športnik, in da te nič takega ne more doleteti. Potem pa ti zdravnik pove, da imaš raka. To je bil šok," je za Velo dejal 34-letni Sergej Tvetcov.

Romun je tudi trikratni in obenem še aktualni državni prvak na cesti. Pohvali se lahko petimi naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Raka pa so mu odkrili septembra 2022. "Ko nisem mogel razviti dovolj moči, sem vedel, da je nekaj narobe. Imel sem srečo, saj pri raku velikokrat ne veš, da je kaj narobe vse do takrat, ko je to že prepozno. Sem športnik in hitro sem spoznal, da je s telesom nekaj narobe," je še dodal Tvetcov.

V karieri je zamenjal številne ekipe, enkrat pa je nastopil tudi na dirki po Italiji. Leta 2015 in 2016 je vozil za Androni Giocatolli, potem za Jelly Belly in za UnitedHealthcare. Letos vozi za kontinentalno ekipo Hengxiang. Še vedno želi nastopati. Sicer pa je kronična limfocitna levkemija najpogostejša pri odraslih ljudeh. Na ABC zdravja so zapisali, da gre pri tem za:

“Povečano število belih krvničk v krvni sliki, natančneje, povečano je število zrelih malih limfocitov, to so bele krvničke, ki so po svoji vlogi sicer normalno prisotne v krvni sliki in so odgovorne za imunski odgovor, torej zaščito pred vdorom škodljivih snovi v naše telo. O levkemiji pa govorimo takrat, ko je to povečano število neodvisno od zunanjih vplivov oziroma ni povezano z normalnim odzivom telesa na nek škodljiv dejavnik." Pri približno tretjini obolelih zdravljenje ni potrebno, ker bolezen ne povzroča večjih težav in tudi ne napreduje.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ