Tudi Roglič je pomagal van Aertu do nove tesne zmage v Dofineji

Tudi Roglič je pomagal van Aertu do nove tesne zmage v Dofineji
09.06.2022 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O., Sirotti

Peta etapa v Dofineji je bila razgibana, s štirimi kratkimi vzponi v zadnjih 30 kilometrih, kar pa ni bilo dovolj, da ne bi zmagali šprinterji. Ubežniki so bili ujeti šele v zadnjih 50 metrih, nato pa je van Aert za las premagal Jordija Meeusa. 

Etapa je potekala povsem po pričakovanjih. Fabien Doubey (TotalEnergies), Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM) in Benjamin Thomas (Cofidis) so bili štirje ubežniki, ki so večino dneva preživeli na čelu dirke, v lovu za njimi pa so bili najbolj dejavni pri Jumbo Vismi, Ineosu in BikeExchangu.

Avstralska ekipa si je želela pripeljati Dylana Groenewegna vsaj v en šprint in danes so imeli zadnjo priložnost za to. Narekovali so tempo do zadnjih 30 kilometrov, ko je na predzadnjem kategoriziranem vzponu Nizozemec začel počasi drseti proti repu glavnine. Priložnost so pri Ineosu izkoristili, Filippo Ganna je navil tempo in Groenewegen je odpadel, končane pa so bile tudi njegove možnosti za viden rezultat v Dofineji. Povsem mogoče je, da se bo po današnji etapi poslovil od dirke, saj je napovedan tudi v ekipi BikeExchanga za dirko po Sloveniji, ki se začenja v sredo. 

Jumbo Visma in Ineos sta se morda nekoliko preveč ležerno lotila lovljenja ubežne četverice, ki je ohranjala slabo minuto naskoka še v zadnjih 10 kilometrih, zato so takrat spoznali, da je vrag odnesel šalo. Najprej Steven Kruijswijk, za njim pa še Jonas Vingegaard sta se vključila v lov za ubežniki, ki so imeli ob vstopu v zadnji kilometer še vedno okrog 10 sekund naskoka. 

Takrat je nekaj dela opravil tudi Primož Roglič, ki je Michalu Kwiatkowskemu pomagal z dvema menjavama, kar je bilo ravno dovolj, da je četverici glavnina prišla za hrbet znotraj zadnjih 200 metrov. Benjamin Thomas je poizkušal z dolgim šprintom, a je bil neuspešen, po »leadoutu« Christopha Laporta je v zadnjih 100 metrih šprintal Wout van Aert na levi strani ceste in se peljal zmagi naproti.


A ta ni bila prav prepričljiva, v zadnjih 50 metrih je bil zelo hiter Jordi Meeus in kot je fotofiniš pokazal, mu je zmanjkalo le 10 centimetrov, da bi van Aertu na ciljni črti speljal še drugo zmago letos v Dofineji. Nosilec rumene majice si je lahko oddahnil, v Jumbo Vismi pa so slavili nadaljevanje skoraj popolne dirke za njih.

V jutrišnji etapi z dvema dolgima, a položnima vzponoma in ciljem v Gapu bo van Aert najbrž še zadržal rumeno majico, potem pa se bo za vikend v Alpah prelevil v vlogo pomočnika za Rogliča, ki je tudi na stavnicah prvi favorit za skupno zmago (kvota 1,57). 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ