Tudi sneg v Val di Soleju ni ustavil razpoloženega van Aerta

Tudi sneg v Val di Soleju ni ustavil razpoloženega van Aerta
13.12.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Karavana svetovnega pokala v ciklokrosu se je spoprijela s sneženo dirko v Val di Soleju, ki se je izkazala za zadetek v polno. Na težki trasi sta bila najhitrejša Wout van Aert in Fem van Empel.

Prireditelji dirk svetovnega pokala v ciklokrosu Flanders Classics so v sodelovanju z UCI-jem želeli organizirati povsem sneženo dirko in tako dokazati, da si ciklokros zasluži biti del olimpijske družine na zimskih olimpijskih igrah.

Za prizorišče so izbrali italijanski Val di Sole na več kot 1200 metrih nadmorske višine, kjer v tem času vladajo prave zimske razmere in temperature, ki se ponoči spustijo precej pod ledišče. Pred začetkom dirke je prvi favorit Wout van Aert, ki je v soboto dobil ciklokros v Essnu, nato pa pripotoval v Italijo, razlagal, da se dirkanja v snegu kar nekoliko boji.

Njegovi strahovi so se izkazali za brezpredmetne, saj je van Aert dirkal odlično. V prvem krogu je tempo narekoval Michael Vanthorenhout, van Aert pa se je vozil na prvih položajih in že v drugem krogu je navil ritem ter se odpeljal konkurenci. Nekaj časa je šel z njim lahko le Vanthorenhout, a je nato van Aert izkoristil svojo moč na tekaških odsekih in se odpeljal prepričljivi zmagi naproti.

Pidcock osvojil tretje mesto

V cilju Val di Soleja je imel skoraj minuto naskoka pred Vanthorenhoutom za svojo prvo zmago na dirkah svetovnega pokala v tej sezoni. Tretje mesto je po napetem boju z Elijem Iserbytom in Quintenom Hermansom osvojil Tom Pidcock. Vodilni v svetovnem pokalu Iserbyt se je moral sprijazniti s četrtim mestom.

"Videli smo res spektakularno dirko, ponudila je vse, kar ciklokros lahko ponudi. Vesel sem, da sem bil lahko del te dirke, najbolj pomembno je bilo, da pozabiš na napake in dirkaš dalje, saj je tako drselo, da je bilo praktično nemogoče cel čas ostati na kolesu. Videli smo, da se ciklokros da organizirati kjer koli, v mestnem središču ali pa na snegu v gorah. Zdaj odhajam na pripravljalni kamp, prvi del ciklokros sezone pa lahko označim za uspešnega," je za spletno stran Jumbo Visme povedal van Aert, ki bo izpustil naslednjo postajo svetovnega pokala. Pridružil se bo Jumbo Vismi na pripravljalnem kampu pred novo sezono, na dirke ciklokrosa pa se vrača 26. decembra.

Zadnji ovinek odločal o zmagi pri ženskah

V ženski konkurenci smo spremljali dramatičen razplet. V ospredju je bila 19-letna Fem van Empel, a se ji je iz ozadja bližala Marianne Vos. Vosova je imela sicer že med dirko nekaj težav in se je znašla na tleh, po seriji težav pa je zdrsnila na sedmo mesto. Nato pa je znova našla svojo pravo linijo in močne noge in začela je prehitevati tekmice ter se bližati tudi van Emplovi.

Vosova jo je ujela in izgledalo je, da jo bo v samem zaključku tudi prehitela. Izkušena Nizozemka je želela ubrati preveč ostro linijo okrog desnega ovinka, zapela je ograjo in pristala na tleh, kar je van Emplovi ponudilo ravno dovolj naskoka, da je v cilj prišla na prvem mestu, šest sekund pred Vosovo, ki je bila zelo razočarana. Tretja je bila Maghalie Rochette.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ