Tukaj je novi Stumpjumper

Tukaj je novi Stumpjumper
16.04.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac
Veliki S je za 2019 postregel z dolgo pričakovanimi in zahtevanimi spremembami. Novega Stumpjumperja krasijo asimetrična oblika okvirja in vse ostalo nad čimer smo se prej pritoževali.

Pri Specializedu so včeraj objavili dolgo pričakovano novico - s prihodnjo sezono na trg prihaja novi Stumpjumper. Pravzaprav kar trije. Legendarni model je svojo pot začel na začetku 80h letih prejšnjega stoletja, kot eno prvih gorskih koles za množično uporabo. Tak pedigre drži že skoraj 40 let in ni videti, da bi se kmalu ustavil.

Tako kot njegovi predhodniki, tudi novi "Stumpy " ostaja eno najbolj univerzalnih vsegorskih koles na tržišču, ključ do uspeha pa so pri velikem S-u tokrat poiskali z novimi tehnološkimi rešitvami, predvsem pa s tem, da so nabor modelov Stumpjumper še nekoliko razširili.

Specialized Stumpjumper ST (Short Travel) bo meril na bolj "trail " usmerjene kolesarje in bo nadomestil dozdajšnjega Camberja. Na voljo bo tako v 27.5, kot tudi v 29 colski različici. Prva bo ponujala 130 mm hoda spredaj in zadaj, druga pa 120 mm zadaj in 130 spredaj. 

V enaki velikostni različici koles bo na voljo tudi klasični Stumpjumper, ki bo pri 29 colski različici nudil 140 mm hoda zadaj in 150 mm spredaj. 27.5 colska verzija bo spredaj in zadaj opremljena 150 mm hoda. 

Kot povratnik prihaja tudi Stumpjumper EVO, ki ga je zadnja generacija preskočila. Po hodu in možnostjo izbire koles se enači s klasičnim Stumpjumperjem, a z zares divjo geometrijo (63,5 º kot krmilne cevi in dolg "doseg " - t.i. reach) meri na spustaško orientirane kupce.

Med najbolj opazne novosti na novih modelih velja prišteti popolnoma novo obliko prednjega trikotnika, ki asimetričen dizajn prevzema s spustaškega Demota. Nova oblika naj bi zagotavljala kar 19% večjo togost v primerjavi s prejšnjim modelom (primerjava karbonskih okvirjev). Okvir je tudi lažji in ima večjo odprtino S.W.A.T. za orodje. Omeniti velja tudi prostor za plašče širine 3 palcev.

Med drugim bodo pri Specializedu razveselili vse, ki so se do danes pritoževali nad nestandardnimi merami zadnjih blažilcev. Vsi Stumpjumperji letnika 2019 bodo namreč opremljeni z amortizerji standardnih metričnih dolžin. 

Več na specialized.com

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ