Tuš, parkirno mesto in garderobe za kolesarje - na parkirišču

Tuš, parkirno mesto in garderobe za kolesarje - na parkirišču
17.08.2015 AVTOR: Matej Zalar
London se spreminja v meko za ljudi, ki kolo uporabljajo kot glavno prevozno sredstvo. Ideja Active Commutinga bo vsakodnevni tranzit precej olajšala.
Britansko podjetje Active Commuting je predstavilo idejo za mobilne enote, namenjene podpori zaposlenim, ki se na delovno mesto vsak dan pripeljejo s kolesom. Gre za predelane tovorne kontejnerje, ki ponujajo tuše, garderobo, omarice in varna parkirna mesta za kolesa.

Potovanje s kolesom na delovno mesto je odličen način združevanja neizogibne poti in vsakodnevne rekreacije, žal pa prinaša celo paleto neugodnih situacij za kolesarja. V prvi vrsti pomanjkanje varnih parkirnih mest, pa tudi tušev in prostorov, kjer bi se kolesar lahko preoblekel in uredil za delo. 

Active Commuting je razvil predelan kontejner, ki zasede le dve parkirni mesti, ponuja pa podporo za 34 kolesarjev in 46 tekačev. To so podatki za najmanjši model, njegova izdelava traja 12 tednov, vključuje ogrevanje in prezračevanje in je prenosna. 

uploaded


Soustanovitelj podjetja Andrew Rechten je pojasnil ozadje ideje: "Rodila se je, ker smo velikokrat ostali brez primernega mesta za preoblačenje pred službo, hkrati pa so bila kolesa cel dan izpostavljena morebitnim tatovom. Ker so stroški najemnine v Londonu izjemno visoki, se podjetja odločajo za maksimalno optimizacijo delovnega prostora, zato za udobje zaposlenih največkrat zmanjka kvadrature in sredstev. Njihovo zagato želimo odpraviti z našim izdelkom."

Prvi kontejner želijo postaviti na parkirišču londonske bolnišnice, kjer dela 3000 ljudi, na delovno mesto pa jih kolesari le 30. K aktivnemu življenju želijo vzpodbuditi tudi ostale, a zato potrebujejo vlagatelja, ki bi pomagal financirati prvi primerek. V pomoč jim je tudi direktiva Transport for London, ki predvideva zgoraj naštete pogoje za zaposlene na delovnem mestu in preko različnih vzvodov, finančnih in "prisilnih", spodbuja delodajalce k vpoštevanju pogojev.

Če bo ideja uspešna, v podjetju načrtujejo tudi izdelavo dveh večjih verzij kontejnerjev. Načrtujejo tudi postavitev "javnih" kontejnerjev, za katere bi uporabniki lahko plačevali mesečno najemnino in jih vsakodnevno uporabljali med svojimi kolesarskimi potovanji. Ciljajo predvsem na železniške postaje in postaje podzemne železnice. Več o ideji lahko preberete na njihovi spletni strani. 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ