Tuš Team: Protestno pismo Kolesarski zvezi Slovenije

Tuš Team: Protestno pismo Kolesarski zvezi Slovenije
31.08.2018 AVTOR: DZ, vir: Tuš Team / facebook

V uredništvo Bicikel.com smo prejeli protestno pismo ekipe Tuš Team, ki je namenjeno Kolesarski zvezi Slovenije. Gre za izbor ekip za ekipno tekmo.

V teh dneh v italijanskem Vareseju poteka svetovno prvenstvo v amaterskem kolesarstvu. Za kolesarji in kolesarkami so že vožnje ne čas. Kot smo že poročali, so Slovenci osvojili tri zlate medalje. Danes so odpeljali tudi ekipno dirko oziroma »Team relay«. Zmage se je danes veselila reprezentanca Slovenije, a je že predtem prišlo do zapleta. Zakaj? Na startu je bilo preveč prijavljenih štafet. Kar pet jih je prihajalo iz Slovenije, tako da so nekaterim prepovedali nastop. Tudi dvema ekipama moštva Tuš Team. Prav iz tega moštva smo prejeli protestno pismo, pod katerim je podpisan Mitja Mahorič. Preberete si ga lahko v nadaljevanju.

"Ekipa Tuš team vsako leto na svetovnem prvenstvu zastopa Slovenijo . V preteklosti je imela vidne uvrstitve, vsi člani se lahko pohvalijo z vsaj eno osvojeno kolajno na svetovnih prvenstvih. Imamo več svetovnih prvakov, imamo pa tudi zlato kolajno z ekipne vožnje »Team relay«. Sodelovanje z našo ekipo je po besedah selektorja Mitje Hernausa vedno potekalo korektno in brez težav. Ob prihodu na prizorišče svetovnega prvenstva v Varese smo od organizatorja izvedeli, da obe prijavljeni štafeti Tuš team ne bosta tekmovali, saj je tako odločila Kolesarska zveza Slovenije. Organizator je namreč prejel preveliko število prijav in moral poskrbeti za omejitev. S strani Slovenije je prišlo pet prijav, obe naši ekipi pa sta izločeni. Kolesarska zveza Slovenije je odločitev sprejela brez nam znanih kriterijev in brez posveta z nami. Osebni interesi in zamere so imeli očitno prednost pred rezultati posameznikov v letošnjem in preteklih letih ter možnostmi, ki jih imajo naši tekmovalci za dobro uvrstitev. Nenavadno je tudi, da smo bili o tem obveščeni in presenečeni s strani organizatorja. Kolesarska zveza Slovenije pa je odločitev skrila pred nami. Selektor reprezentance ni pojasnil, kdo je odločitev sprejel. Ni pa imel vpliva na to, saj se sklicuje, da je o tem odločala zveza. Lahko pa bi v štafete umestili tudi tekmovalce Tuš teama, a je očitno nekdo sprejel odločitev, da niti en tekmovalec iz naše ekipe ne bo sodeloval v nobeni od štafet. Odločitev se nam zdi nepravična in sporna. Menimo, da bi glede na rezultate, ki jih dosegamo in možnosti, ki jih imamo za dobro uvrstitev, morali sodelovati v štafetni vožnji. Že na včerajšnjem kronometru se je izkazalo, da naši člani dosegajo odlične rezultate. To, da noben naš član ne sme biti del štafete samo zato, ker je del homogene in uspešne ekipe, po našem mnenju ni samo sporno, ampak tudi nehigienično in sramotno. Od predsednika Kolesarske zveze Slovenije pričakujemo pojasnilo, kdo je odgovoren za tako ravnanje in na osnovi česa je bilo tako odločeno."

Mahorič je ob pismu pripel še odgovor in pojasnilo Erwina Verveckna, predstavnika UCI, ki je zapisal: "Za to dirko smo iz Slovenije prejeli pet prijav, skupno pa se je prijavilo 32 ekip iz različnih držav. Ker smo morali število ekip zmanjšati na 25, smo Slovensko zvezo vprašali, kateri dve ekipi imata prednost. Izbrali so dve drugi ekipi. Zato vam moram sporočiti, da vaši dve ekipi nista prejeli povabila."

Mahorič je obenem poslal tudi pojasnilo, ki ga je prejel s strani selektorja amaterske reprezentance Slovenije Mitje Hernausa: "Se strinjam, da ste vedno uspešno in zavzeto zastopali barve Tuša in posredno tudi Slovenije. Hkrati je bilo tudi sodelovanje med nami vedno korektno in brez tezav. Organizator je letos že predhodno objavil, da bo lahko nastopilo največ 20 ekip oziroma največ po ena iz vsake drzave. Glede na veliko zanimanje in progo, ki naj bi to omogočala, so pred nekaj dnevi sklenili, da število ekip povečajo na 30 oz. največ po dve iz vsake države. Pri vseh državah, ki so imele prijavljeno večje število ekip, je organizator izbor prepustil nacionalnim zvezam. Slovenija je imela prijavljenih kar pet ekip, zato so se obrnili na KZS, da odloči, kateri izmed njih bosta lahko nastopili. Stališče Zveze je bilo, da imajo ekipe, ki nastopajo, kot reprezentanca prednost pred “trade team” ekipami in končni izbor je bil pač takšen, kot je. Tudi sam sem končno potrditev prijav dobil šele včeraj. Žal mi je, da ne nastopa vsaj ena vaša ekipa, saj sem prepričan, da bi bila med favoriti za zmago. Je pa dejstvo, da so včeraj ravno Slovenijo izpostavili, kot eno od držav, zaradi katerih so število ekip omejili, saj naj bi v preteklosti poskušali krojiti vrh z usklajenimi taktikami več ekip in tako postavljali druge v podrejen položaj. Enako naj bi veljalo tudi za Avstralce Belgijce in Francoze."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ