UAE na zmagoviti poti, mladeniči so se udarili med sabo

UAE na zmagoviti poti, mladeniči so se udarili med sabo
01.05.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Adam Yates je dobil dirko po Romandiji, potem ko smo v teh dneh lahko spremljali predvsem blesteče predstave moštva UAE, pa tudi mladih kolesarjev.

Končala se je že 76. dirka po Romandiji, na kateri so v preteklosti blesteli tudi Slovenci. Izpostavimo lahko predvsem dva. Simon Špilak je bil tu kar trikrat drugi, enkrat pa je dirko dobil. Primož Roglič je bil dvakrat najboljši na dirki, enkrat pa tretji.

Letos je na dirki v vlogi pomočnika izmed Slovencev nastopal samo Domen Novak, ki pa se je odlično izkazal. UAE je na dirko prišel z odličnimi kolesarji. Najprej je blestel mladi Juan Ayuso, ki je letos zaradi poškodbe nastopil šele na prvi dirki, potem pa je njegovo delo prevzel Adam Yates. Sicer pa prolog dobil Josef Černy. Naslednji dan je po dobrih štirih urah sprint večje skupine kolesarjev dobil Ethan Vernon. Oba sta člana moštva Soudal Quick Step.

Prevlada te ekipe se je nato končala. Ethan Hater je zmagal v sprintu druge etape. Sledila je 19 km dolga posamična vožnja na čas v Chatel Saint Denisu. Dobil jo je Juan Ayuso, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Že naslednji dan je bila na sporedu kraljevska etapa prek štirih kategoriziranih vzponih, vključno z zaključni ekstra kategorije na Thyon 2000, katerega vrh leži na 2090 metrih nadmorske višine.

Obračun najboljših smo videli prav na tem 20,9 km dolgem vzponu s 7,6-odstotnim povprečnim naklonom. Ayuso je popustil, vse skupaj pa je kljub napadom Thibauta Pinota izkoristil Adam Yates, ki je prišel do etapne zmage in vodstva v skupnem seštevku. Peto in obenem zadnjo etapo do Ženeve je v sprintu dobil Fernando Gaviria. Še končni vrstni red. Adam Yates je za 19 sekund ugnal Mattea Jorgensona in za 27 Damiana Carusa.

Sledili so Max Poole, Thibaut Pinot, Cian Uijtdebroeks, Romain Bardet, Egan Bernal, Eddie Dunbar, Rafal Majka … Domen Novak je bil 82. Najboljša ekipa je bila UAE. Zanimiv je bil boj med mladimi kolesarji. Številni izmed tistih, na katere mnogi opozarjajo so bili tukaj. Jorgenson je bil na koncu najboljši. Drugi v tej kategoriji je bil Max Poole, tretji pa lanski zmagovalec Toru de L’Avenirja Cian Uijtdebroeks. Sledili so Thomas Gloag, Juan Ayuso, Filippo Zana, Oscar Onley, lenny Martinez …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ