UAE: Bo Tadej Pogačar nasledil Primoža Rogliča?

UAE: Bo Tadej Pogačar nasledil Primoža Rogliča?
22.02.2020 AVTOR: DZ, vir: tadej-pogacar.com

UAE Tour. Dirka, na kateri bosta nastopila tudi Tadej Pogačar in Luka Mezgec se bo kmalu začela. Lanske zmage Primož Roglič ne bo branil. Kdo ga bo nasledil?

Lani je etapno dirko - zanj je to bila prva dirka v sezoni 2019 - prepričljivo dobil Primož Roglič. Vodstvo je prevzel, potem ko je s kolegi dobil uvodno ekipno vožnjo na čas. Vodstva ni izgubil vse do cilja, obenem pa je dobil še predzadnjo, šesto etapo. Kaj pa letos? Roglič se je odločil, da bo sezono začel nekoliko kasneje, šele na dirki Pariz-Nica in ga na UAE Tour ne bo.

Tudi letošnja trasa bo nekoliko drugačna. Tokrat ne bo ne ekipne ne posamične vožnje na čas. Dirka, ki se bo začela 23. februarja se bo končala sedem dni kasneje v Abu Dabi Breakwater. Prva etapa je sprinterska, prav tako so sprinterske še četrta in zadnji dve. Vmed pa imamo razgibano 168 kilometrov dolgo drugo etapo s ciljem na že poznanem kratkem, a strmem vzponu Hatta Dam.

Tu je lani zmagal Caleb Ewan, a tudi med kandidati za končno zmago že lahko pride do manjših razlik. Že v tretji etapi se bodo kolesarji soočili s sicer z dolgim ravninskim odsekom, na koncu pa še s ciljnim vzponom na Jebel Hafeet. Klanec je dolg 10,6 km, povprečni naklon pa je 7-odstoten. Zaradi popravila cest so morali organizatorji spremeniti traso in tako bo vzpon Jebel Hafett gostil cilja obeh gorskih etap.

Govorimo o 10,8 km dolgem klancu s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom. Po peti etapi bodo stvari bolj ali manj odločene. Zadnji dve etapi sta ravninski, za spremembe v skupnem seštevku pa lahko poskrbi predvsem veter. Kaj pa konkurenca? Vrača se Christopher Froome. To bo njegova prva dirka po hudi poškodbi, ki jo je staknil junija lani. Tu pa je tudi Tadej Pogačar.

Pred sezono je izpostavil, da je to nadvse pomembna dirka za klub UAE Team Emirates in v izjavi za javnost je potrdil: "Po zmagi na dirki po Valenciji sem samozavesten in vem, da sem dobro pripravljen. Po zimskem obdobju nikoli ne veš, kako dober si, vendar pa sem zares trdo delal in treniral. Zdi se, da se zdaj vse to vrača. UAE je velik cilj sezone v stopnjevanju forme do Toura."

Omenimo še Alejandra Valverdeja, ki je to dirko dobil pred dvema letoma, lani pa je zaostal samo za Rogličem. Astana bo veliko stavila na Alekseja Lucenka in Gorko Izagirreja, Bahrain McLaren na Wouta Poelsa. Tu so še Emanuel Buchmann, Rafal Majka, Ilnur Zakarin, James Knox, Adam Yates, Andrey Amador, Domenico Pozzovivo, Laurens De Plus, Wilco Kelderman, Jai Hindley, Giulio Ciccone, Davide Formolo, Diego Ulissi …

Močna konkurenca bo tudi v sprintih, v katerih se bo boril tudi Luka Mezgec. Imel pa bo močne nasprotnike, kot so: Sam Bennett, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan, Mark Cavneidsh, Arnaud Demare, Max Walscheid …

UAE Tour, etape

  1. etapa, 23.2.2020: The Pointe - Dubai Silicon Oasis, 148 km (ravninska etapa)
  2. etapa, 24.2.2020: Hatta - Hatta Dam, 168 km (razgibana etapa)
  3. etapa, 25.2.2020: Al Qudra Park - Jebel Hafeetk, 173 km (ciljni vzpon)
  4. etapa, 26.2.2020: Zabeel Park - Dubai City Walk, 173 km (ravninska etapa)
  5. etapa, 27.2.2020: Al Ain - Jebel Hafeet, 162 km (ciljni vzpon)
  6. etapa, 28.2.2020: Al Ruwais - Al Mirfa, 158 km (ravninska etapa)
  7. etapa, 29.2.2020: Al Maryah Island - Abu Dhabi Breakwater, 127 km (ravninska etapa)
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ