UAE: Veter in dolgo ugibanje, kdo je zmagal

UAE: Veter in dolgo ugibanje, kdo je zmagal
20.02.2023 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Dirka UAE Tour se je začela na izjemen način. Sicer ravninsko etapo je popestrila selekcija na veter, na koncu pa so komisarji dolgo premlevali, kdo je dirko dobil.

Prva etapa na dirki UAE Tour je bila namenjena sprinterjem in mnogi izmed njih so res prišli do priložnosti za zmago. A samo tisti, ki so preživeli selekcijo v vožnji na veter. Dirka UAE Tour se je začela v Al Dhafri, končala pa v Al Mirfi. Dolga je bila 151 in seveda pretežno ravninska. A vse skupaj je začinil veter. Že po desetih kilometrih je prišlo do pravega kaosa.

Tudi zaradi padcev, predvsem pa zaradi vetra in tako smo videli več skupin, ki so poskušale ujeti priključek z vodilni. V tej so mnogi favoriti za visoka mesta v skupnem seštevku manjkali. V vodilni skupini je bil tudi Remco Evenepoel, medtem ko je skupina z Adamom Yatesom zaostajala za dobre pol minute, skupina z zmagovalcem prve World Tour dirke v sezoni Jayjem Vineom pa že za skoraj štiri minute.

A po okrog sto kilometrih dirkanja se je ritem umiril in mnogi so ujeli priključek oziroma zmanjšali zaostanek. Slabih 30 kilometrov pred ciljem pa spet napad. Samo dobrih deset kolesarjev je bilo v ospredju in ti so se potegovali za zmago. Bert Van Lerberghe je pripravil odlično izhodišče za sprint Timu Merlierju, na njegovem kolesu pa je na priložnost čakal Caleb Ewan.

Avstralec se je Belgijcu do cilja zares približal in ciljno črto sta prečkala praktično skupaj. Dolgo so se komisarji odločali, kdo je zares zmagal, na koncu pa so se odločili, da je zmagovalec Tim Merlier. Drugi je bil Ewan, tretji pa Mark Cavendish.

"Vesel sem te zmage. Nedavno sem postal oče, kar mi daje še dodatno motivacijo. Dirka je bila težka in ko je tako, potem sem v zaključkih eden izmed močnejših sprinterjev. Kot ekipa smo opravili ogromno delo tudi z vidika skupnega seštevka. Dirkali smo tudi na Remca. Bil je najmočnejši. On nas je pripeljal v položaj za zmago. Lani sem moral vse do Tirreno-Adriatico čakati na prvo zmago, zdaj pa imam že dve zmagi v tej sezoni. Eno na cesti in eno na ciklokrosu," je dejal Merlier.

V času zmagovalca je ciljno črto prečkalo vsega 11 kolesarjev, med njmi tudi Remco Evenepoel. na osmem mestu in Pello Bilbao na devetem. Luka Mezgec je bil 27., Matevž Govekar pa 28. Oba sta bila člana prve zasledovalne skupine, ki je zaostala za 51 sekund. Tu so bili tudi Meintjes, Fuglsang, Yates, McNulty, Lucenko, Buchmann, Vine ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ