Ubežnik do zmage, favoriti čakajo zadnji dan

Ubežnik do zmage, favoriti čakajo zadnji dan
29.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Kataloniji je za kolesarji peta etapa. Dobil jo je Maximilan Schachmann. Vodstvo je obdržal Miguel Angel Lopez.

Na dirki po Kataloniji je za kolesarji peta etapa. Ta ni bila tako zelo zahtevna, ta ko da sprememb v skupnem seštevku – vodi Miguel Angel Lopez – nismo pričakovali. Kolesarji so morali kmalu po startu v Puigcerdi premagati vzpon prve kategorije. Sledil je spust in krajši vzpon tretje kategorije. Potem pa dolg, razgiban teren proti cilju. Tega je gostil Sant Cugat del Valles. Etapa je bila dolga 188 kilometrov.

Prek prej omenjenega prvega vzpona in potem na spustu se je izoblikovala skupina štirih ubežnikov. Sestavljali so jo Tejay Van Garderen, Bert Jan Lindeman, Max Schachmann in Andrey Amador. Hitro so si privozili več kot tri minute prednosti. Schachmann je bil tudi najbližje vodilnemu v skupnem seštevku, saj je za Lopezom pred etapo zaostajal za 3:52. 40 kilometrov pred ciljem je razlika med glavnino in ubežniki znašala 2:30.

12 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še minuto prednosti in dva kilometra kasneje je napadel Schachmann. V mestu je izkoristil tehnično zahtevne odseke, medtem ko je v glavnini prišlo do padca, zaradi katerega je odstopil Wilco Kedlerman. Schachmann je uspel sam priti do cilja. Slavil je zmago, medtem ko je sprint glavnine dobil Michael Matthews. Zaostal je za 13 sekund. Preostali favoriti so zaostali za 15 sekund.

Egan Bernal pa je po težavah s kolesom na cilj prišel kasneje, a so mu pripisali čas skupine najboljših v skupnem seštevku, saj je težave imel znotraj zadnjih treh kilometrov. Grega Bole je bil 61. Lopez je ohranil 14 sekund prednosti pred Adamom Yatesom in 17 pred Eganom Bernalom. Sledijo Quintana, Martin, Kruijswijk, Woods, Bardet, Majka in Soler. Do konca sta še dve etapi. Predvsem zadnja s startom in ciljem v Barceloni bo zelo zahtevna, saj bodo kolesarji morali kar osemkrat čez vzpon Alt de Montjuic.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ