Ubežniki uspešni, Rodriguez zadržal Contadorjeve napade (fotogalerija)

Ubežniki uspešni, Rodriguez zadržal Contadorjeve napade (fotogalerija)
02.09.2012 AVTOR: D. Z.
Antonio Piedra je presenetljivi zmagovalec 15. etape na dirki po Španiji. Bil je najmočnejši izmed ubežnikov, medtem ko je Joaquim Rodriguez uspel zadržati rdečo majico.

Skupni vrstni red
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 58:17:21
2. Alberto Contador Velasco (Špa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:22
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:41
4. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 2:16
5. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team 4:51
6. Robert Gesink (Niz) Rabobank Cycling Team 5:42
7. Andrew Talansky (ZDA) Garmin - Sharp 6:48
8. Laurens Ten Dam (Niz) Rabobank Cycling Team 7:17
9. Nicolas Roche (Irs) AG2R La Mondiale 7:21
10. Igor Anton (Špa) Euskaltel - Euskadi     0:07:39
11. Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil-Dcm Pro Cycling Team 9:01
12. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre - ISD 9:23
13. Gorka Verdugo Marcotegui (Špa) Euskaltel - Euskadi 10:21
14. Maxime Monfort (Bel) Radioshack-Nissan 10:56
15. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 11:03

Še druga gorska etapa zapored na dirki po Španiji je bila nadvse zanimiva. Dolga je bila skoraj 190 kilometrov. Začela se je v La Robli, končala pa na znamenitem vzponu Lagos de Covadonga. Tokrat je glavnina ubežnikom pustila, da so si lahko privozili občutnejšo prednost in tako so se lahko med sabo udarili za etapno zmago.

V ospredju se jih je znašlo 11, nihče izmed njih pa ni bil nevaren kolesarjem v skupnem seštevku in njihova največja prednost je tako znašala dobrih 15 minut. Na zadnjem vzponu je med ubežniki že zelo zgodaj napadel Antonio Piedra. Kolesar manjše domače ekipe Caja Rural je nadaljeval v svojem ritmu, ki pa je bil očitno zelo hiter.

Izmed preostalih ubežnikov ga nihče več ni mogel ujeti in Piedra se je na cilju lahko veselil prestižne zmage tako zanj kot za ekipo, ki na dirki nastopa s posebnim povabilom. Na koncu si je privozil dobrih dve minuti prednosti pred Rubenom Perezom Morenom in Lloydom Mondoryjem. A povsem drugačen boj se je odvijal v ozadju.

Jasno je bilo, da se najboljši v skupnem seštevku tokrat ne bodo mogli udariti za etapno zmago in bonifikacijske sekunde. Zaers se je začelo ob vznožju zadnjega vzpona. Nekaj časa so tempo narekovali kolesarji moštva Sky, ko pa so z ostrim tempom napadli kolesarji Saxo Banka je postalo jasno, da se bliža napad Contadorja.

Vendar do tega sprva ni prišlo. Tako so si nekateri lahko prviozili nekaj prednosti. Pred favoriti so se znašli Navarro, Anton, Intxausti, Quintana ... V ozadju pa se je začelo taktiziranje. Jasno je bilo zgolj to, da je Chris Froome zašel v hudo krizo, saj je komaj še držal ritem večje skupine kolesarjev.

Potem pa je napad sprožil Contador, a takoj je na to odgovoril Rodirguez, sledil pa jima je še Valverde, ki je lahko računal tudi na pomoč klubskega kolege Naira Quintane. Ta se je izkazal kot izjemen pomočnik. Contador je namreč sprožil še vrsto močnih napadov, na katere pa je brez večjih težav odgovarjal zgolj Rodriguez, ki je tako na najboljši možni način branil rdečo majico.

Valverde je ob skokih vedno nadaljeval v svojem ritmu, pri tem, da je Contadorja in Rodrigueza, ki sta med sabo vseskozi taktizirala, vedno ujel, mu je pomagal tudi Quintana. Contador se kljub agresivni vožnji tudi tokrat ni uspel otresti Rodrigueza in tako so se na cilj Valverde, Rodriguez in Contador pripeljali z istim časom. Za zmagovalcem so zaostali za dobrih devet minut, zasedli pa so 11., 12. in 13. mesto.

Christopher Froome je tudi zaradi taktiziranja najmočnejših treh kljub hudi krizi izgubil 35 sekund. V skupnem seštevku tako še naprej vodi Joaquim Rodriguez, ki ima 22 sekund prednosti pred Contadorjem in 1:41 pred Valverdejem. Froome je padel na četrto mesto. Zaostaja pa za dve minuti in 16 sekund.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ