UCI bi uvajal novosti, kolesarji ogorčeni

UCI bi uvajal novosti, kolesarji ogorčeni
02.08.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Predsednik UCI David Lappartient je sporočil, o kakšnih novostih razmišlja. Jasno je, da želi ohromiti moštvo Sky … obenem pa so kolesarji izrazili nezadovoljstvo.

Moštvo Sky je dobilo kar šest od zadnjih sedmih dirk po Franciji. Obenem so lani po zaslugi Chrisa Frooma dobili še dirko po Španiji, letos pa dirko po Italiji. Premoč na tritedenskih dirkah je očitna. Predvsem pa njihov prepričljiv način vožnje. Sicer na videz nezanimiv, a nadvse učinkovit, in to je tisto, kar šteje. Francoze boli tudi dejstvo, da njihov kolesar že 33 let ni dobil dirke po Franciji.

“Nekaj se mora spremeniti. Sestavili bomo delovno skupino, ki bo sprejela spremembe, tako da bodo dirke spet postale zanimive. Cilj je imeti najboljše kolesarje v različnih ekipah. To bi lahko dosegli s “salary capom”. Boljši kolesarji in posledično bolj atraktivne dirke,” je za francoske medije dejal predsednik UCI David Lappartient. Salary cap bi pomenil, da moštvo ne bi smelo zapraviti več kot določene količine denarja za svoje kolesarje.

Obenem bi to zagotovo pomenilo, da moštvo Sky ne bi imelo takega števila zvezdnikov, ki bi bili pripravljeni pomagati na primer Chrisu Froomu ali Geraintu Thomasu. Poleg tega naj bi Lappartient za 2020 poskušal izpeljati del reform, med katerimi je tudi zmanjšanje World Tour ekip na 15. Ekipe UCI-ju in agenciji ASO (organizira dirko po Franciji) očitajo, da imajo še vedno preveč nadzora nad vsem skupaj in dobička, ki jim ga prinašajo prodane pravice ne delijo z ekipami, ki so tako še vedno povsem odvisne od lastnih sredstev in sponzorjev.

Lappartient je vseeno želel povedati, da med UCI in agencijo ASO vse le ni tako rožnato. To je pokazal na Froomovem primeru. Organizatorji dirke po Franciji so nekaj dni pred začetkom opozorili, da ga na dirki ne želijo imeti, če njegov primer s Salbutamolom ne bo rešen. Po večmesečnem zavlačevanju je potem iznenada prišlo do sporočila. Froome je nedolžen.

“Ko so iz agencije ASO sporočili, da Frooma ne želijo na dirki po Franciji, so že vedeli, da se pripravljamo na to, da sporočimo odločitev. O tem smo jih tudi obvestili, vendar pa so to vseeno storili. Nikoli ne bomo vedeli, če so to storili namerno, vendar pa nas je postavilo v težek položaj, ko je UCI izpadla kot slaba organizacija, saj smo oprostili kolesarja, ki so ga organizatorji želeli izločiti,” je dejal Lappartient.

O Skyu pa: “Zmagujejo in vsekakor bi zanje bilo narobe, če ne bi. A ljudje na vse to gledajo drugače. Želijo spektakel. Sky je kot nogometna ekipa, ki igra dobro, a ne navdušuje gledalcev. Ko gledalci vidijo osem kolesarjev, ki na čelu skupine narekujejo ritem in tako zaprejo dirko hitro zamenjajo program in raje gledajo telenovele. Žoga je na našem igrišču, zdaj je čas, da UCI poskrbi, da bodo dirke spet zanimive.” In, kako bi to naredil?

Že prej smo omenili nekakšen “Salary Cap”: “Sem pa proti Salary Capu za posameznega kolesarja. Če mu želi ekipa plačati osem milijonov evrov, je to njihova težava. Mislim pa, da bi lahko nekoliko regulirali celoten proračun ekipe. Da bi tako nekoliko uravnotežili moči ekip. Sky ima Thomasa, Frooma in Bernala. Kolesarje, ki bi na Touru lahko bili na prvih treh mestih. Seveda pa je za kolesarstvo boljše, če bi se ti trije kolesarji spopadli med sabo.”

Omenil je še, da bi prepovedal uporabo merilcev moči na dirkah, v ekipi bi na Touru nastopalo samo šest kolesarjev (do letos jih je lahko devet, letos pa osem): “S sedmimi lahko Sky še vedno nadzira potek, s petimi pa bi se precej bolj utrudili. Obenem bi lahko nastopilo več ekip, da bi še vedno imeli primerno število kolesarjev.” Omenil je še morebitno prepoved radijskih postaj … Naletel pa je na hude kritike.

“To je najboljša šala, kar sem jih kdaj slišal. Osredotočite se na to, da naredite naš šport boljši, da zagotovite neko kontinuiteto, ki bo boljša za šport in ljudi, ki toliko žrtvujejo zanj,” je dejal Katjušin Willie Smith. Svoje je dodal Thomas De Gendt. Seveda v svojem stilu: “Samo 65 kilometrov dolge etape, prepoved skupnih pripravh, brez večerje, brez bifejev, samo dve plastenki na dan, zaužiti največ dva tisoč kalorij dnevno. Kolesarji se ne smejo voziti v zavetrju več kot 20 sekund. Dovolite samo štiri prestave. Brez zavor. Vsak dan start kot pri formuli 1. Tik pred startom pa še solzivec.”

Na twitterju mu je odgovoril tudi kolesar Skyja Michal Kwiatkowski: “Saganova prevlada. Navdušujoče. Quick Stepova prevlada na klasikah. Navdušujoča. Prevlada BMC na ekipnih kronometrih. Navdušujoča. Prevlada Skya na tritedenskih dirkah. Dolgčas. Zato moramo zdaj obrniti vse na glavo.” Dodal je še, da organizatorji dirke Milano-Sanremo najdaljše preizkušnje v sezoni ne promovirajo na način, da je 250 kilometrov dolgočasnih:

“Raje promovirajo najboljše, kar lahko tisti dogodek ponudi, kar je dobro za kolesarstvo.” Proti je tudi Dan Martin, sicer član moštva UAE Team Emirates: “Seveda bi imelo večji smisel, če bi manjšim ekipam pomagali priti do večjih proračunov, ne pa da bi zdaj radi preprečili dotok denarja. V primerjavi z nogometom in formulo ena je kolesarstvo reven šport. Morda bi razmislili o tem, da bi manjše ekipe dobile več denarja za zagon?”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ