UCI bo že v sezoni 2016 dovolil uporabo diskov na dirkah

UCI bo že v sezoni 2016 dovolil uporabo diskov na dirkah
30.11.2015 AVTOR: Nejc Grilc
Kolutne zavore ali diski so si očitno dokončno izborili svoj prostor pod soncem v profesionalnem cestnem kolesarstvu.
Iz Mednarodne kolesarske zveze prihaja zanimiva in nekoliko presenetljiva, čeprav ne povsem nepričakovana novica: že v sezoni 2016 bodo lahko vse ekipe na kolesih uporabljale disk zavore.

Testiranje se je začelo že v letošnji sezoni, ko so pri UCI-ju dovolili uporabo diskov na nekaterih dirkah v avgustu in septembru. Večina profesionalcev je tako že preizkusila dirkanje z novo tehnologijo, Trek je med drugim diske uporabljal tudi na Vuelti.

V letu 2016 diski še ne bodo uradno legalni, šlo bo za drugo, podaljšano fazo testiranja. V praksi pa bodo lahko vse profesionalne ekipe na vseh dirkah uporabljale disk zavore, če si bodo to želele. Če se bodo diski izkazali za napredek v tehnologiji, tehnološke omejitve in vzdrževalne težave pa bodo odpravili, bodo v sezoni 2017 diski tudi uradno postali dovoljeni v profesionalnem pelotonu. 

Večina ekip pravi, da na začetku sezone še ne bodo mogli zagotoviti koles z diski vsem kolesarjem, tako da jih bodo preizkušali le redki izbranci. Pričakujemo pa lahko, da bo do spomladanskih klasik večina pelotona že vozila z diski. Sram in Shimano sta že lani predstavila svoji različici diskov, Campagnolo pa trenutno zaključuje fazo testiranja in bi diske lahko svojim štirim profesionalnim ekipam zagotovil že na začetku prihajajoče sezone.

Mnenja med kolesarji so deljena, vsi pa se strinjajo, da se predvsem v dežju diski obnašajo precej bolje. Ker vsi kolesarji ne bodo vozili z diski, je upravičena skrb glede različnih zavornih poti in zavornega časa med običajnimi in disk zavorami in posledično povečane možnosti za padec. Prav tako bi vroči diski med množičnimi padci lahko povzročili hude opekline kolesarjem.

Glava pa boli tudi ponudnike nevtralne pomoči na največjih dirkah. Ker diski niso standardizirani, gibljejo se med 120 in 140 milimetri, bo zelo težko vsem kolesarjem zagotoviti rezervno kolo, ki ga bo lahko uporabljal, počasnejše pa bodo tudi menjave koles.

A vse to industrije in vodilnih mož očitno ni odvrnilo od uvajanja diskov v še večjem obsegu. Zato bomo šele v začetku prihodnjega leta lahko videli, kako veliko tveganje v resnici prinašajo diski v profesionalnem pelotonu, in nato sodili o njihovi odločitvi.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ