UCI o motoriziranih kolesih: "Obstaja velika možnost, da se to počne."

UCI o motoriziranih kolesih: "Obstaja velika možnost, da se to počne."
29.03.2015 AVTOR: D. Z.
Predsednik Mednarodne kolesarske zveze Brian Cookson je opozoril, da jemljejo namige, da se v glavnini uporablja motorizirana kolesa zelo resno.

Motorizirana kolesa. O tem se je govorilo že leta 2010, ko je Fabian Cancellara na neverjeten način dobil tako dirko po Flandriji kot Pariz-Robuaix. Potem je UCI pričel izvajati preiskave koles po nekaterih dirkah in etapah. Zadnja preiskava še vedno odmeva. Po cilju klasike Milano-Sanremo so namreč pregledali kar 36 koles, našli pa niso ničesar sumljivega.

»Naše mnenje je, da obstaja velika verjetnost, da se to počne. Nimamo trdnega dokaza, a se zavedamo, da taki produkti obstajajo, « je za cyclingtips dejal Brian Cookson, ki je poudaril, da bodo sankcije, če pri kateri izmed ekip najdejo »motorizirana kolesa « zelo hude. Do ugotovitev, da bi se take vrste goljufanje morda tudi že prakticiralo, naj bi prišla neodvisna komisija, ki je pripravila nedavno objavljeno poročilo CIRC.

»Zato smo se odločili, da bomo morali to redno preverjati, « je dodal Cookson in poudaril: »Govorice so zelo resne. Vendar nismo dobili nobene potrditve, tako da ne morem na določenega posameznika pokazati s prstom, niti ne morem izpostaviti določene predstave, prireditve ali ekipe. Mislim, da smo prejšnji vikend odločno pokazali, da se zavedamo morebitne težave. Ne bomo stali križem rok in ne bomo pustili, da bi kaj takega uničilo naš šport, tako kot ga je doping. «

Cookson je še dodal, da bodo preiskave opravljali tudi z lokalnimi oblastmi. »V preiskave ne bomo vključevali samo koles na ciljih, ampak tudi tiste, ki so jih uporabljali med dirko in potem zamenjali in dali na spremljevalne avtomobile. V pravilniku imamo novo pravilo glede tehnološkega goljufanja, ki ga bomo upoštevali. Poskušali bomo biti diskretni, tako da ne bi prišlo do policijskih racij, vendar pa ekipam pošiljamo jasno sporočilo. Zavedamo se, da lahko pride tudi do takega goljufanja. «

Cookson je še dodal, da bi bilo zares uničujoče, če bi ugotovili, da si je kakšna ekipa na tak način zares pomagala. Kaj pa kazni? Dosegle bi tiste, ki jih prejmejo dopinški grešniki, pa čeprav je ti dve obliki goljufanja težko primerjati. Obstaja namreč zelo očitna razlika. Če kolesar pade na dopinški kontroli, ekipe vedno zanikajo vpletenost, če bodo kdajkoli našli motorizirano kolo, potem bo vodstvo ekipe težko zanikalo kakršnokoli vpletenost.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ