UCI potrdil reforme moškega profesionalnega kolesarstva

UCI potrdil reforme moškega profesionalnega kolesarstva
23.09.2015 AVTOR: Matej Zalar
Krovna organizacija je v torek potrdila nekatere napovedane reforme, ki bodo v veljavo stopile v sezoni 2017.
Torkova napoved je rezultat dve leti trajajočih in mnogokrat zelo burnih pogajanj med lastniki ekip, organizatorji največjih dirk (predvsem ASO in RCS Sport) in predstavniki Mednarodne kolesarske zveze. Vmes je na sceno stopil še Velon, združenje nekaterih najboljših profesionalnih ekip, ki je glasno nastopil v boju za večji kos finančne pogače za ekipe. 

Napoved predsednika UCI-ja Briana Cooksona tako predstavlja prvi korak k nujno potrebnim reformam moškega pelotona, pogajanja pa še vedno potekajo. Med drugim so opustili najbolj kočljiv predlog - skrajšanje Vuelte in Gira na dva tedna - in pa idejo o sistemu izpadanja z najvišje ravni za ekipe, ki ne dosegajo dobrih rezultatov na največjih dirkah. 

Namesto tega so pri organizacijskem komiteju UCI-ja napovedali štiri glavne spremembe: drugačen postopek in kriterije za pridobitev WorldTour licence, strožje protokole v boju proti dopingu, razširitev WorldTour koledarja in reformo sistema točkovanja na UCI-jevi lestvici.

"Gre za pomembne spremembe, ki bodo pripomogle k nadaljnji širitvi in rasti profesionalnega kolesarstva v svetu. Zahvalil bi se vsem udeležencem za produktivno sodelovanje pri oblikovanju reform. Menim, da bodo spremembe pripomogle k finančni stabilnosti ekip in bolj vzdržnem sistemu tekmovanja v prihodnje, hkrati pa si želim, da bi kolesarstvo še bolj na široko odprlo vrata tehnološkim novostim in posledično poskrbelo za dodatno navdušenje med občinstvom," je razglasitev sprememb komentiral Cookson. 

Ključne spremembe:

- Za sezone 2017-2019 bo UCI podelil triletne WorldTour licence za 18 ekip. Licence za daljše obdobje naj bi zagotovile stabilnost v strukturah ekip in hkrati spodbudile investicije, saj bo imel investitor zagotovljeno izpostavljenost na najvišji ravni za daljše obdobje. Licence bodo podelili po etičnih, finančnih, športnih in organizacijskih kriterijih.

- Ekipe z WorldTour licenco se bodo morale podrediti novim protidopinškim pravilom, ki bodo v veljavo stopila leta 2017. Gre za 10 pravil, ki bodo zagotovila, da so vsi kolesarji pravilno in redno nadzorovani. UCI zaenkrat še ni razkril, kakšna točno ta pravila bodo, so pa razkrili, da so jih uspešno preizkusili že med lansko sezono. 

- Z letom 2017 bodo v WorldTour koledar dodali omejeno število novih dirk, postopek za oddajo prijave za organizatorje dirk pa se bo začel ob koncu letošnjega leta. Pravila za trenutne dirke z WorldTour licenco bodo ostala enaka, nove dirke pa čakajo posebni kriteriji. Najbolj verjetno je, da bodo v WorldTour koledar vključili več dirk z bližnjega Vzhoda, verjetno pa bo na najvišjo raven vstopila tudi kakšna izmed dirk v severni Ameriki. 

- UCI je najavil, da bo točkovanje za posameznike enotno na vseh dirkah, od najvišje do najnižje ravni. S tem se krovna organizacija vrača na sistem, ki je bil v veljavi, preden so uvedli ProTour točkovanje pred desetimi leti. Točkovanje za države bo prav tako potekalo na vseh dirkah, upoštevali pa se bodo rezultati osmih najbolj uspešnih kolesarjev vsake države. Točkovanje za ekipe bo ostalo le na WorldTour ravni in na dirkah prve kategorije. UCI tudi razmišlja o posebnih točkovanjih za najboljšega šprinterja, hribolazca, kronometrista in specialista za etapne dirke v posameznem letu. Spremembe bodo končno podobo dobile pred začetkom sezone 2017. 

Z omenjenimi spremembami se je UCI spopadel z vprašljivim sistemom podeljevanja licenc in točkovanja, finančni vidik, ki je trenutno najbolj pereča problematika za profesionalne ekipe, pa še naprej ostaja sporen. Zato vse udeležence pri oblikovanju reform čaka še ogromno dela, če bodo želeli format profesionalnega moškega kolesarstva spremeniti v finančno vzdržnega - tako za ekipe kot za organizatorje dirk.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ