UCI razmišlja o spremembah o kriterijih za uvrstitev na SP

UCI razmišlja o spremembah o kriterijih za uvrstitev na SP
20.09.2015 AVTOR: D. Z.
Točke, ki jih osvojijo kolesarji posameznih držav so še kako pomembne pri določanju števila kolesarjev za nastop na svetovnem prvenstvu. Ta pravila bodo očitno doživela nekaj sprememb.

Na članski cestni dirki v Richmondu bo imela Slovenija šest predstavnikov in le malo je našim zmanjkalo – predvsem po zaslugi Simona Špilaka – da bi jih imeli celo devet. A slovenska reprezentanca ne bode tako v oči, kot nekatere druge. Turčija in Maroko imata pravico, da na start pripeljeta vsaka po tri kolesarje, medtem ko nima Švedska nobenega. Iran ima na voljo kar šest mest. In kje se skriva težava? Gre predvsem za točkovanja po posameznih kontinentih, ki poleg World Toura tudi prinašajo prosta mesta.

Iranci, Turki in Maročani pa ne bodo na svetovno prvenstvo – vsaj po zdaj znanih podatkih – pripeljali nobenega kolesarja. Prav zato tudi predsednik Mednarodne kolesarske zveze Brian Cookson razmišlja o spremembah pravil. »Škoda, da jih ni tukaj. Lahko bi razumel, da imajo svoje razloge, zakaj jih ni. Vse kar lahko naredimo je, da preučimo okoliščine in jih potem analiziramo iz leta v leto. S tem pa damo državam priložnost za razvoj, « je začel Cookson. Britanec pa je bil za cyclingnews.com kasneje vsaj nekoliko bolj konkreten:

»Na pravila smo vedno pozorni. Poglejte švedski primer. To ni novinka v kolesarstvu. V preteklosti so se ponavadi kvalificirali na svetovno prvenstvo. Morda pa obstajajo določene okoliščine, zakaj se jim letos ni uspelo. Kolesarstvo postaja bolj globalno, program dirk tudi. Zato ima več držav še več priložnosti za uvrstitev na prvenstvo. Nedolgo nazaj, ko sem bil še predsednik britanske kolesarske zveze, je tudi Velika Britanija lahko na svetovno prvenstvo popeljala po enega, največ dva kolesarja. Zdaj pa imamo eno izmed največjih ekip. Te stvari se spreminjajo. Komisija bo preučila možnosti za naslednje leto, tako kot ob vsakem koncu leta. «

Obenem so tudi svetovna prvenstva vse pogosteje izven Evrope. Letos je v Richmondu v ZDA, naslednje leto v Katarju. Za mnoge manjše reprezentance to predstavlja prevelik strošek in prav zato bo na startu manj kolesarjev, kot bi jih lahko bilo. A denar je očitno preveč pomemben. Predvsem za UCI. Cookson je potrdil, da bo komisija razmislila tudi o možnosti, da bi lahko države, ki svojih kvot ne bi dopolnile, prosta mesta odstopile tistim, ki se po točkah niso uvrstile na prvenstvo: »Na vsakem dogodku bi rad videl največje možno število kolesarjev. Če se kolesarji na prvenstvo niso uvrstili, potem obstaja razlog za to. To je, da niso dosegli dovolj točk, saj niso bili dovolj dobri. A moramo biti pozorni na okoliščine, « je še zaključil Cookson.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ