UCI spremenil sistem točkovanja in ponudil »roko sprave« Israelu

UCI spremenil sistem točkovanja in ponudil »roko sprave« Israelu
28.12.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je za prihajajoče triletno obdobje predstavila nekoliko bolj uravnotežen način točkovanja, ki bo več točk prinesel etapnim dirkam. Israelu povabilo na WT dirke. 

Lani smo z zanimanjem spremljali boj za obstanek v svetovni seriji, prvi tovrstni, ki se je končal z izpadom Lotto Soudala in Israel Premier Techa iz svetovne serije. Lotto si je priboril povabilo na vse dirke svetovne serije kot ena od dveh najboljših (bodočih) ekip z licenco serije Pro v minuli sezoni, medtem ko je Israel dobil le povabilo na vse enodnevne dirke svetovne serije. 

Ker je bil lastnik ekipe Sylvain Adams izjemno besen in je napovedoval tudi tožbo mednarodne zveze, so očitno prišli do kompromisa. Israelu so za sezono 2023 ponudili posebno povabilo na vse dirke svetovne serije, tako etapne kot enodnevne, z izjemo tritedenskih dirk. Majhen obliž na rano so torej dobili, prireditelji dirk bodo imeli manj možnosti, da povabijo lokalne ekipe nižje ravni na štart, glavna težava za Israel Premier Tech pa ostaja, da nimajo zagotovljenega povabila na Tour. 

Nekoliko prilagojen bo sistem točkovanja, ki je bil v minulem obdobju zelo na strani enodnevnih dirk, zato so ekipe pošiljale svoje najboljše kolesarje na enodnevno dirko 1. kategorije, namesto da bi za njih dirkali na Touru ali Giru. 

Za zmago na Touru ali spomeniku kar 300 točk več

V naslednjem triletnem obdobju bodo na posamezni etapi večdnevne dirke svetovne serije ali serije Pro točke podelili najboljšim 15 kolesarjem, ne več desetim kot doslej. Spremenili so tudi pravilo, da se upoštevajo le točke najboljših desetih kolesarjev v posamezni ekipi, zdaj bodo upoštevali točke najboljših 20 kolesarjev v posamezni zasedbi. 

Z novim pravilnikom bo zmagovalec dirke po Franciji dobil kar 1300 točk, to je 300 več kot doslej, za zmago na Giru ali Vuelti pa 1100 točk. Letos je Jai Hindley na Giru prejel 850 točk za zmago. Več točk bo na voljo tudi za zmago na spomenikih, namesto dosedanjih 500 jih bo zmagovalec prejel kar 800. Dodatnih 300 točk je na voljo tudi za zmagovalca cestne dirke na svetovnem prvenstvu, zmagovalec kronometra pa bo dobil 105 točk več. 

UCI je sledila pripombam ekip in navijačev, da so dosedanja pravila preveč favorizirala dirke nižje ravni, največje kolesarske spektakle pa postavljala nekoliko v ozadje. Zdaj bo točkovna razlika precej manjša, hkrati pa še vedno na enodnevnih dirkah prve in druge kategorije ostaja na voljo dovolj točk, da se bodo tudi manjše ekipe lahko vmešale v boj za licenco svetovne serije. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ