UCI spremenila pravila glede prečkanja železniških prog

UCI spremenila pravila glede prečkanja železniških prog
27.01.2016 AVTOR: D. Z.
Lani je veliko prahu dvignilo prečkanju železniškega prehoda kolesarjev na klasiki Pariz-Roubaix, potem ko so bil zapornice že spuščene. Zdaj je UCI prilagodil pravila.
Se še spominjate dogodka na dirki Pariz-Roubaix, ko so nekateri kolesarji prečkali železniški prehod, medtem ko so se zapornice spuščale, kmalu zatem pa je pripeljal tudi TGV-jev vlak? Vsekakor zaskrbljujoče. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so zdaj reagirali. Odločili so se, da v pravila vključijo bolj specifična navodila, kako ravnati v takih primerih. Star pravilnik je zgolj veleval, da kolesarji ne smejo prečkati zeležniškega prehoda, ko so zapornice spuščene. In tako je bilo veliko možnosti za interpretacijo tega pravila.

Novo pravilo zdaj pravi: »Ko je zapornica spuščena ali se že spušča, pa tudi, ko zvoni ali pa so prižgane luči je strogo prepovedano prečkati železniško progo. Poleg kazni, ki po zakonu pritiče takemu prekršku, bodo komisarji takega kolesarja tudi izključili z dirke. « Poleg tega so dodali še nekaj členov.

*Če se mora zaradi zapornic ubežna skupina oziroma ubežnik ustaviti, zapornice pa se dvignejo še preden glavnina ujame skupino, potem vse ostane tako kot je po dvigu zapornic. Zaprt železniški prehod se smatra kot naključni dogodek.

*Če ima ubežnik ali ubežna skupina več kot pol minute prednosti pred glavnino, potem pa ga glavnina zaradi čakanja na dvig zapornic ujame, se dirko nevtralizira. Nadaljuje pa se z istimi zaostanki, kot so bili pred prihodom na zaprt železniški prehod. Če prednost znaša manj kot pol minute, potem se vse skupaj smatra za naključni dogodek.

*Če ubežnik ali ubežna skupina že prečka železniško progo preden se zapornice spustijo, ostali kolesarji pa se morajo ustaviti, se v dirkanje ne posega. Zaprt železniški prehod za preostale se mora upoštevati kot, da je prišlo do naključnega dogodka.

*Če je glavnina ob prečkanju železniškega prehoda razpadla na dve skupini, potem se mora prvo skupino upočasniti ali ustaviti, tako da se preostalim kolesarjem omogoči vrnitev v prvo skupino.

*Vse ostale situacije (daljša zapora prehoda …) morajo razrešiti komisarji na dirki.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ