UCI spreminja pravila: Mladi lahko nastopijo na SP

UCI spreminja pravila: Mladi lahko nastopijo na SP
30.12.2015 AVTOR: D. Z.
UCI je med drugim spremenil tudi pravilo, da mladi kolesarji, ki nastopajo za World Tour ekipe ne smejo nastopiti na svetovnem prvenstvu mlajših članov.

Že od uvedbe Pro Toura je veljalo zanimivo pravilo. Kolesar, ki je nastopal v moštvu z najprestižnejšo licenco ni smel nastopiti na svetovnem prvenstvu mlajših članov, pa čeprav še ni dopolnil 23 let in je tako sodi v to kategorijo. Med te so samo v zadnjih letih padli tudi nekateri Slovenci, kot so Jan Polanc, Luka Pibernik in svetovni prvak Matej Mohorič.

Vsi so predčasno prestopili med elito in jim je tako bila odvzeta možnost nastopanja v kategoriji, v katero bi po starosti sicer spadali. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so se zdaj odločili, da to spremenijo. Tako bodo na svetovnem prvenstvu lahko nastopali tudi kolesarji, ki se že merijo med elito.

V »slovenskem « primeru to pomeni, da bi lahko Mohorič v Katarju spet nastopil med mlajšimi člani, saj v to kategorijo spadajo kolesarji, rojeni leta 1994 ali mlajši. Žal pa Mohoriču – med mlajšimi člani je postal svetovni prvak že v prvi in v zanj edini sezoni v tej kategoriji – trasa v Katarju ne ustreza ravno najbolj, saj naj bi bila pisana na kožo sprinterjem.

Lahko pa pričakujemo, da bo do naslova poskušal priti Caleb Ewan. Izjemni avstralski sprinter je že dokazal, da je lahko kljub mladosti zelo hiter tudi med elito. Med mlajšimi člani pa mu do mavrične majice še ni uspelo priti. V Firencah – tam je naslov osvojil Mohorič – je bil četrti, leta 2014 v Ponferradi pa je bil drugi. Tudi med mladinci mu je Mohorič preprečil slavje.

V to kategorijo mladih, ki že imajo pogodbe z World Tour moštvi, spada tudi odkritje začetka sezone 2015 Kolumbijec Gaviria, ki zdaj vozi za Etixx Quick Step. Omenimo še kolesarje, kot so Ryan Mullen (Cannondale), Laurens De Plus (Etixx-Quick Step), Sam Oomen (Team Giant-Alpecin), Matvej Mamikin, Nils Politt in Jhonatan Restrepo (Team Katjuša), Gianni Moscon in Alex Peters (Team Sky), Erik Baska (Tinkoff) …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ