UCI ustvarja "vročo linijo" za kolesarje

UCI ustvarja "vročo linijo" za kolesarje
14.11.2012 AVTOR: D. Z.
Predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid je vsakemu profesionalnemu kolesarju poslal elektronsko pošto, s katero jih je med drugim obvestil, da UCI uvajal t. i. "vročo linijo."
Mednarodna kolesarska zveza si očitno na vse kriplje želi rešiti lastno kožo. Potem, ko so jim mnogi kolesarji, ki so priznali jemanje nedovoljenih poživil, očitali, da jih prej niso upoštevali, so zdaj pri Uciju vsem profesionalnim kolesarjem poslali elektronsko pošto, s katero želijo poudariti, da bodo bolj odzivni in poslušni za težave posameznih kolesarjev v povezavi z dopingom.

"Uci je bil v boju proti dopingu vedno napreden. To mu priznavata tudi Wada in Mok. Ponosni smo na to, da smo kot prvi uvedli številne novosti v boju proti dopingu. Med te lahko štejemo analize hematokrita, testiranje za eritropoietin, testiranje za krvno transfuzijo in tudi Biološki potni list, o katerem pa mi ni treba govoriti, saj ste vi v prvi bojni liniji in ga tudi podpirate," je v pismu zapisal Pat McQuaid in se kolesarjem zahvalil za podporo pri boju proti dopingu: "Za dobro kolesarstva."

V nadaljevanju je dodal, da je prav primer Lancea Armstronga dokaz, da tudi metode niso bile dovolj dobre: "Zato moramo vsi skupaj delati na tem, da izboljšamo kulturo v kolesarstvu. Predvsem prek učenja in preventive. Kar pa se vas tiče, da se prav odločite. Na koncu ste prav vi, kolesarji, tisti, ki imate zadnjo besedo pri tem, ali bo naš šport čist." McQUaid je priznal, da mora biti predvsem Uci bolj dovzetna in dosegljiva za kolesarje, ki se znajdejo v težavah:

"Še posebej za vas. Če se želite pogovoriti o težavah, povezanih z dopingom. Prav zato bomo v naslednjih tednih, čeprav je za to  z logističnega vidika zelo malo časa, odprli novo, zaupno vročo linijo. Več boste izvedeli, ko bo to nared. Vem, da bo moralo miniti nekaj časa, da se bo v to linijo vzpostavilo zaupanje, vendar sem prepričan, da lahko s sodelovanjem z obeh strani to zaupanje vzpostavimo." McQuaid je še poudaril, da se je Uci vedno odzvala na informacije, ki so jih posredovali nekateri kolesarji, vendar, da je imela pogosto zaradi zakonov, ki jih mora spoštovati, zvezane roke.

Prav zato Uci "skesancem", ki bi sicer lahko pripomogli k novim odkritjem, ne more zagotoviti amnestije, a se lahko zavzame za nižje kazni, ki jih predvideva tudi pravilnih Svetovne protidopinške agencije. McQuaid je v tem pismu še dodal, da je Uci že predlagala Mednarodnemu športnemu razsodišču, da bo imenoval neodvisno komisijo, ki bo preučil obtožbe Ameriške protidopinške agencije glede delovanja krovne kolesarske organizacije:

"Lahko nam zaupate, da bo Uci naredila vse, kar je potrebno, da kolesarstvo vrne na pravo pot. Prepričani smo, da bo komisija prišla do zaključka, da je bila Uci v boju proti dopingu ena izmed najmočnejših športnih zvez." McQuaid je še zapisal, da so olimpijske igre v Londonu dokaz, da je kolesarstvo med ljudmi zelo popularno. Zaključil pa je: "Skupaj lahko ohranimo popularnost kolesarstva in mu zagotovimo lepo prihodnost."
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ