UCI uvaja testne ekipe: Božič, Koren, Mezgec in Mohorič bodo predčasno izkusili novosti za 2017

UCI uvaja testne ekipe: Božič, Koren, Mezgec in Mohorič bodo predčasno izkusili novosti za 2017
25.12.2014 AVTOR: D. Z.
Mednarodna kolesarska zveza že dolgo dela na novostih, ki naj bi jih dokončno vpeljali v sezoni 2017.

Pravilnik, po katerem se bodo morale ekipe ravnati zavzema deset pravil:
*Pripravljanje kolesarjev: Program treninga, dirk in regeneracije.
*Podpora kolesarjev: V ekipi mora biti, glede na število kolesarjev, tudi dovolj veliko število osebja.
*Skrb za zdravje kolesarjev z zdravili: Uporaba zdravil mora biti jasna, ekipa mora v svojo sredino vključiti tudi zdravnika.
*Število obveznosti, ki jih imajo kolesarji.
*Število kolesarjev v ekipi: Število kolesarjev mora biti tako, da se spoštuje priporočljivo število dodatnega osebja na kolesarja, seveda z oziroma na finančno stanje ekipe.
*Nadzor kolesarjev: Nadzor poteka tudi prek računalniških aplikacij.
*Potrdila o strokovni izobraženosti osebja: S tem se poveča profesionalizacija v ekipah.

Takrat naj bi tako bile ideje glavnega moža Briana Cooksona uresničene. Kakšne bodo vse spremembe še ni jasno, zato pa naj bi bile nekatere ekipe že v naslednji sezoni nekakšne testne ekipe Mednarodne kolesarske zveze in bodo morale spoštovati določena pravila. Astana, katere član je tudi Borut Božič, je morala te pogoje sprejeti, če je hotela prejeti World Tour licenco, medtem ko lahko omenimo še Cannondale-Garmin, za katero vozita tudi Kristjan Koren in Matej Mohorič ter Giant Alpecin Luke Mezgeca.

Poleg etičnih, finančnih in administrativnih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati ekipe, če hočejo dobiti World Tour licenco, bodo morale za tako licenco v sezoni 2017 izpolnjevati tudi organizacijske pogoje, ki bodo, po besedah UCI, pripomogli k boju z dejavniki, ki lahko privedejo do zlorabe dopinga. »Spremljati kolesarje v samih ekipah skozi celotno sezono je ključni dejavnik pri zmanjšanju tveganja, da bi prišlo do uporabe prepovedanega dopinga, « se glasi del pojasnitve UCI.

»Prav zato so profesionalizacija ekip, vodenje in sama organizacija ekip zelo pomembni. Nekaj ekip je privolilo k sodelovanju pri tem projektu. Veliko jih je naredilo prve korake k reformam v samih ekipah. Z namenom, da bi ponudile bolj profesionalizirano okolje, ki bolje skrbi za dobro počutje kolesarjev, « so še zapisali v izjavi za javnost. Pri tem projektu gre za sodelovanje z Univerzo za znanost v športu iz Lozane. Do zdaj so v odboju med leti 2012 in 2014 preučili osem World Tour ekip in dve Prokontinentalni.

Zdaj je prostovoljno k projektu pristopilo osem ekip. To so AG2R La Mondiale, FDJ.fr, Team Cannondale-Garmin (Kristjan Koren in Matej Mohorič), IAM Cycling, Etixx-Quick Step, Orica GreenEdge, Team Giant-Alpecin (Luka Mezgec) in Trek Factory Racing.


Večina pravil bo v naslednjih dveh sezonah na preizkušnji, obvezne za vse ekipe pa bodo od sezone 2017 naprej. »UCI in kolesarska družina sta navdušena nad tem korakom naprej. Pravila smo sprejeli na Ucijevem World Tour seminarju 4. in 5. decembra. Kakovostno uskladiti metode, vodenje in organizacijo najboljših ekip. To je močno sporočilo za navijače, televizije in lastnike pravic ter komercialne partnerje, ki želijo investirati v kolesarstvo, « so še pojasnili na UCI. A tudi to uvajanje pravil ni naletelo zgolj na pozitivne odzive. Nekatere ekipe so ugovarjale, ker bodo morale zmanjšati število kolesarjev, organizatorji dirk pa zato, ker pravila velevajo, da bodo kolesarjem omejili število dirk, na katerih lahko nastopijo v eni sezoni. Pri UCI še niso razkrili, kakšen bo koledar dirk v sezoni 2017.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ