UCI z diskvalifikacijami zaradi »smetenja« dviguje ogromno prahu

UCI z diskvalifikacijami zaradi »smetenja« dviguje ogromno prahu
07.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Instagram

Eno od novih pravil Mednarodne kolesarske zveze, ki so začela veljati 1. aprila, v primeru odmetavanja bidonov izven za to predpisanih con predvideva izključitev kolesarja. Na dirki po Flandriji sta bila izključena Michael Schär in Letizia Borghesi.

Ko je UCI napovedal spremembe pravil, ki so začele veljati s prvim aprilom, je največ pozornosti pritegnila prepoved »supertucka«, nekoliko v ozadju pa so ostale druge spremembe. Med njimi so tudi hude kazni za kolesarje, ki bi bidone, ovitke od gelov in druge smeti odvrgli izven za to predvidenih »zelenih« con na dirki.

Pravilo se na prvi pogled zdi povsem smiselno in temu pritrjujejo tudi kolesarji, razlika pa je v tem, kako strikno ga komisarji nato upoštevajo znotraj dirke. Če denimo kolesar sredi gozda, kjer ni gledalcev, odvrže bidon v naravo, je kazen mnogo bolj upravičena kot denimo v primeru Michaela Schära.

Švicar je imel ogromno smole na dirki po Flandriji, ko se je po eni od menjav obroča zaradi počene zračnice vračal v glavnino, je ob cesti videl skupinico mladih navijačev in vrgel jim je bidon, ki je za nekoga od njih nedvomno predstavljal izjemen spominek. A UCI se s tem ni strinjal, ko je Švicar ujel stik z glavnino, so ga komisarji obvestili, da je diskvalificiran zaradi »smetenja«, torej zaradi odvrženega bidona izven označenih con.

»Ko sem kot otrok prvič videl kolesarsko dirko v živo, sem bil neverjetno navdušen nad hitrostjo in lahkoto, s katero so kolesarji poganjali pedala. Takrat so se začele moje sanje o tem, da bi postal profesionalni kolesar, ki so se še povečale, ko sem dobil rumeno plastenko ekipe Polti. Ta plastenka je postala del mojih treningov, ponosno sem se z njo vozil vsak dan. Zdaj sem jaz tisti, ki drvi mimo mladih navijačev in vem, kako navdušen sem bil sam, ko sem dobil plastenko, zato se vedno potrudim, da svoje odvržem mladim navijačem. Kolesarstvo je čudovit šport in ne vem, zakaj ne bi takšen ostal,« je del zapisa Schära na Instagramu, kjer je objavil tudi sliko z enim od mlajših navijačev ekipe AG2R.

Švicar je dobil izjemno podporo iz kolesarskih krogov, tudi Chris Froome in Luka Mezgec sta se pridružila zgražanju nad novimi odločitvami UCI, podobna usoda pa je čakala tudi Letizio Borghesi na ženski dirki po Flandriji, ki je bila prav tako diskvalificirana zaradi metanja bidonov. »Neprecenljivo je, ko vidiš nasmeh otroka, ko dobi bidon in z novimi pravili bo teh nasmehov ob cesti žal precej manj,« je na Facebooku zapisala Borghesijeva.

UCI se zaenkrat ni odzval na proteste kolesarjev, lahko pa upamo, da bodo komisarji v prihodnje precej bolj temeljito premislili, preden bodo kaznovali kolesarja, ker je z bidonom osrečil navijača.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ