Uci zagnal "vročo linijo", Armstrong ob olimpijsko medaljo, Bruyneel piše knjigo!

Uci zagnal "vročo linijo", Armstrong ob olimpijsko medaljo, Bruyneel piše knjigo!
17.01.2013 AVTOR: D. Z.
Mednarodna kolesarska zveza je v času, ko je podvržena številnim kritikam z vseh strani, zagnala že pred meseci obljubljeno ?vročo linijo?.

To so sotrili v sredo. Gre za enega izmed načinov za boj proti dopingu. Vsak kolesar lahko ob katerikoli uri pokliče na telefonsko številko + 800 8884 8884. Ta linija je namenjena »športnikom, ki spadajo v Ucijev program nadziranja, pa tudi vsem preostalim kolesarjem, ki nastopajo na dirkah pod okriljem Zveze. « Iz Ucija so sporočili, da bo s tem uporavljala neodvisna organizacija, ki bo zagotovila anonimnost morebitnih klicateljev.

»Zagotavljamo, da bodo klicatelji ostali anonimni, kar je v skladu s predlogom Zveze profesionalnih kolesarjev, « so še zapisali v izjavi za javnost. Obenem so dodali, da bodo klice snemali. »Kolesarji lahko pokličejo, če so na primer prisiljeni v jemanje nedovoljenih poživil, če so sodelovali pri organiziranem dopingu ali, če vedo ali sumijo, da se nekaj v zvezi z dopingom dogaja, « se še glasi izjava za javnost.

»Ugled kolesarstva visi na nitki. Vročo linijo smo vzpostavili, da bi vzpodbudili profesionalne kolesarje, da bi povedali, vse kar vedo o dopinških praksah v glavnini, « pa je pojasnil predsednik Ucija Pat McQuaid. Tistim, ki se bodo zatekli po pomoč, bodo pomagali in prisluhnili v angleškem in francoskem jeziku.

Verbruggen sodeloval z Weiselom?
Obenem pa je na dan prišel nov obremenilen podatek za nekdanjega predsednika krovne organizacije Heina Verbruggena. Glavni menedžer moštva BMC in nekdanji sodelovac pri moštvu US Postal Service Jim Ochowitz je razkril, da je imel Verbruggen odprt račun pri Tomu Weiselu.

Torej pri podjetju, ki je podpiralo tudi ekipo US Postal Service. Verbruggen je pojasnil, da je denar že predtem zaupal Jimu Ochowitzu, naj upravlja z njim. Ta pa je ob prihodu k Wieselu prenesel tudi ta bančni račun. "Kdo je Weisel takrat sploh nisem vedel. Nekomu daš nekaj denarja, da upravlja s tem, potem se pa 12 let kasneje znajdeš v dopinški aferi," je pojasnil Verbruggen.

To bo zdaj po vsej verjetnosti samo še škodovalo ugledu Ucija, saj se v Usadinem poročilu večkrat pojavijo namigovanja, da so pri krovni organizaciji pomagali Armstrongu pri izmikanju dopinškim kontrolam in pri tem, da jih je vse prestal.

Armstrong še ob olimpijsko medaljo
Medtem pa so iz Mednarodnega olimpijskega komiteja sporočili pričakovano odločitev. Potem, ko so Lanceu Armstrongu odvzeli vse rezultate, ki jih je dosegel od leta 1998 naprej, so se za podobno potezo odločili tudi pri MOK. Lance Armstrong je namreč na olimpijskih igrah leta 2000 v vožnji na čas osvojil bronasto medaljo. In prav ta dosežek so mu zdaj odvzeli.

Takrat je zaostal za zmagovalcem in klubskim kolegom Vjačeslavom Jekimovom in velikim konkurentom Janom Ullrichom. Odvzeli so mu tudi 13. Mesto, ki ga je dosegel na cestni preizkušnji, kjer se je zmage veselil Ullrich, ki je premagal Andreasa Klodena in Aleksandra Vinokurova.

Bruyneel piše novo knjigo?
Eden izmed tistih, ki je proti Usadini odločitvi, da mu prepove delo v kolesarstvu je Johan Bruyneel. Belgijski strokovnjak je Armstronga popeljal do vseh sedmih zmag na dirki po Franciji, obenem pa so zdaj številne priče, ki so pričale proti Armstrongu, s prstom pokazale tudi na Bruyneela. A Belgijec vztraja, da je nedolžen.

Obenem pa naj bi že pisal knjigo, v kateri naj bi se razpisal o obtožbah glede tega, da je pri moštvu US Postal Service (kasneje Discovery Channel) spodbujal jemanje nedovoljenih poživil. Sicer pa je Bruyneel že avtor knjige »We might as well win «. Glede boja proti obtožbam pa je dejal: »Nadaljeval bom, dokler bom imel občutek, da bom deležen poštenega zaslišanja. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ