UCI zaostril pravila glede makadama na cestnih dirkah

UCI zaostril pravila glede makadama na cestnih dirkah
12.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je uvedla novo pravilo, s katerim je nekoliko zaostrila pogoje organizatorjem za dodajanje makadamskih odsekov na trase cestnih dirk.

Gledalci so navdušeni nad dirkanjem po "belih cestah".

Makadamkanje, ali gravel, na cestnih dirkah že nekaj časa ni več redkost, ne nazadnje dirka Strade Bianche že hodi ob boku klasikam z mnogo bogatejšo zgodovino, ki v kolesarskem svetu pomeni (skoraj) vse. Makadam je všeč gledalcem, pa tudi kolesarjem, a se verjetno vsi strinjajo, da pretiravati z novostmi vseeno ne gre.

UCI je zato predstavila pravilo, v katerem so zapisali, da morajo biti o nameri organizatorja, da na traso vključi makadamske odseke, obveščeni že ob registraciji dogodka. Nadalje morajo vedno poskrbeti, da je makadam dovolj varen in prevozen tudi v primeru dežja na dirki, pot mora biti dovolj široka, makadam pa dovolj trd za dirkanje najboljših kolesarjev.

V pravilih so si pridržali tudi pravico, da dirke ne uvrstijo na koledar, če bi se jim makadamski odsek zdel prenevaren oziroma lahko od prirediteljev zahtevajo, da makadamski odsek odstranijo s trase.



Bo svetovno prvenstvo v makadamkanju zaživelo?

»Mislim, da je gravel disciplina, ki ima ogromen potencial in ki bi kolesarstvu lahko prinesla nekaj novega. Resno delamo na tem, da v prihodnje organiziramo tudi svetovno prvenstvo v gravlu. Čaka nas precej dela, a verjamem, da nam bo uspelo,« je na novinarski konferenci ob boku dirke Tour Down Under razkril predsednik UCI-ja David Lappartient.

Idejo mu je predstavil organizator maratona L'Eroica Giancarlo Brocci, Lappartient pa je očitno naklonjen širitvi kolesarske družine.

Šele čas bo pokazal, ali bo gravel zgolj muha enodnevnica ali pa trajnejši trend, ki bo navdušil širši krog kolesarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ