UCI: Armstronga se ne bojimo kaznovati

UCI: Armstronga se ne bojimo kaznovati
04.09.2012 AVTOR: D. Z.
Afera Armstrong še zdaleč ni končana. Zdaj bo na vrsto prišla Mednarodna kolesarska zveza, ki bo morala na podlagi dokazov potegniti odločilno potezo - ali kaznovati ali oprostiti Lancea Armstronga.
V zadnjem času so se pojavile govorice, da je imel Lance Armstrong vseskozi veliko podporo tudi pri Mednarodni kolesarski zvezi, ki naj bi mu pomagala skriti pozitivni vzorec z dirke po Švici 2001. Poleg tega je Armstrong UCI-ju doniral tudi lep kupček denarja, česar nobena stran ne zanika. A zdaj je UCI pred težko nalogo.

Vodilni možje krovne organizacije sicer trdijo, da govorice niso resnične in predsednik Pat McQaid je poudaril, da bodo Armstronga kaznovali, če bodo videli, da imajo dovolj dokazov o tem, da je Teksačan do zmag na dirki po Franciji prišel s pomočjo nedovoljenih poživil. Vso dokumentacijo naj bi jih iz Usade predali v sredini meseca.

"Poslali so nam pismo, da nam bodo poslali vso dokumentacijo, tako da jo bomo zdaj počakali," je dejal McQuaid, ki je še dodal: "To so nam sporočili pred dobrim tednom dni. Ne vem natančno kdaj. Kmalu potem, ko so izrekli kazen." McQuaid pa je bil jasen. Popuščanja ne bo: "Če ga bomo morali kaznovati, potem s tem ne bomo imeli nikakršnih težav. V preteklosti mo kaznovali številne dobre kolesarje. Odstranili smo jih iz športa in ni nas strah to narediti s komerkoli."

Mednarodna kolesarska zveza je tako pred hudim preizkusom. Usada je Armstrongu odvzela vse rezultate od leta 1998 naprej - tudi sedem zmag na dirki po Franciji. Seveda pa se bo UCI soočila vsaj s še eno težavo. Rok zastaranja je osem let, kar pomeni, da bi, ob upoštevanju tega pravila, Armstrongu odvzela samo zadnji dve zmagi. Tako UCI kot Svetovna protidopinška agencija se bosta na odločitev Usade, če se s to ne bosta strinjali, lahko pritožili na Mednarodno športno razsodišče. V nasprotnem primeru bo obveljala kazen, ki jo je prisodila Usada.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ