UCI: Kmalu dovoljena lažja kolesa?

UCI: Kmalu dovoljena lažja kolesa?
15.12.2015 AVTOR: D. Z.
Pri cyclingtipsu so se pogovarjali s tehničnim direktorjem Mednarodne kolesarke zveze Markom Barfieldom. Odprli so nekaj zelo zanimivih tem.

Dovzetnejši za novosti
Intervju je vodil Dave Everett. Dotaknila pa sta se tematik, kot so motorizirana kolesa, najnižja dovoljena teža koles, disk zavore … Barfield je potrdil, da postaja UCI zelo odprt za inovacije, novosti na področju kolesarstva. To potrjuje tudi sprememba pravila glede naklona sedeža pri kolesih za kronometer.

»K nam so pristopili iz British Cyclinga in nam postregli s šokantnimi podatki o tem, do kakšnih poškodb lahko pride pri prejšnjem pravilu glede naklona sedeža. Kaj smo torej imeli? Pravilo, zaradi katerega bi lahko prihajalo do poškodb. Če bi ga spremenili, pa to ne bi imeli večjega vpliva na predstave, tveganja za poškodbe pa bi bila manjša. Dokaz smo dobili, predlog je bil dober. Zato je bilo logično, da smo ukrepali, « je pojasnil Barfield.

Spustiti se pod 6,8 kg
In potem je tu teža koles. UCI jo je že pred časom omejila na najmanj 6,8 kg. Večina proizvajalcev je že izdelala lažja kolesa, potem pa profesionalnim kolesarjem v okvirje dodajajo uteži. »Omejitev teže imamo pod drobnogledom. Vemo, da je to pravilo že staro. To želimo spremeniti. To je ostanek iz preteklosti. Obenem nima nobenega smisla in nima učinka, ki bi ga moral imeti. «

To pravilo so sprejeli leta 2000. Takrat z enim samim razlogom – varnost. Barfield, pa je zdaj potrdil, da teža kolesa ni nujno povezana z varnostjo: »To bomo spremenili. Ne bo se sicer zgodilo čez noč, niti se ne bo zgodilo, če pri tem ne bomo imeli podpore pri industriji. « Potem je tu nova vroča tema – disk zavore.

Disk zavore na preizkušnji
V cestnem kolesarstvu so jih na dirkah preizkušali v drugi polovici letošnje sezone. Od 1. januarja pa jih lahko kolesarji že uporabljajo na vseh dirkah. »Brez dvoma gre še za testiranja. Tu vsekakor ne bomo spreminjali pravil, vse dokler ne dobimo rezultatov. Prepričati se moramo, da disk zavore ne predstavljajo dodatnega tveganja, « je pojasnil Barfield in dodal, da si je najprej postavil vprašanje glede varnosti pri padcih:

»Ko pride do množičnega padca disk zavore ne povzročijo dodatnih poškodb. Največ poškodb utrpimo ob udarcu ob tla. Disk zavore ne povzročijo nič večjih poškodb kot verižniki. Zato moramo to imeti v mislih. « In, kdo je predlagal uporabo disk zavor? Barfield je potrdil, da tu stoji zadaj celotna industrija. Prav vsi naj bi imeli interes, da se disk zavore uvede, saj bodo s tem prodali še več koles. Predlog pa naj bi podala SRAM in Shimano.

Zamudno menjavanje obročev
»Zdrav šport vključuje tudi prodajo tehnologij. Proizvajalci potem lahko investirajo denar v sam šport. Če bi proizvajalci prodali še več podobnih zadev, bi še več denarja investirali v šport. To pomeni, da bi še več ljudi kolesarilo, da bi bilo še več koles. To pa ni tako slaba stvar, « je še dodal Barfield. Izpostavil pa je eno težavo. Menjava obročev traja precej dlje kot pri običajnih zavorah:

»A govorimo o morda 15 do 20 sekundah za izkušenega mehanika. Ko bomo septembra vse to preučili in ugotovili, da je nekdo zaradi počasnejše menjave in težav z diski izgubil dirko, potem tega morda ne bomo uvedli. A, če pogledate, kdo skrbi za nevtralna spremljevalna vozila, potem razumete, da imajo interes, da se disk zavore uporablja. UCI uporabo dovoljuje, nikogar pa ne sili v to. «

Motorizirana kolesa
Potem je tu še ena tema, ko govorimo o tehnologiji v kolesarstvu. Tema, ki je v preteklosti burila duhove, na dirke pa pripeljala celo dodatne inšpektorje. Govorimo o motoriziranemu dopingu.

»V zadnjih desetih mesecih sem na tem področju opravil ogromno dela. Govoril sem s številnimi strokovnjaki. Letos sem pregledal 75 koles. Najprej pa bi rad povedal, da ne verjamem, da bi zdaj kdorkoli iz World Toura goljufal na tak način. Morda se je to zlorabljalo v preteklosti, a dejstvo je, da opravljamo testiranja, še več pa jih bomo v naslednjem letu. To je vzpodbudno. «

Spremenili bodo tudi postopek testiranja, a več podrobnosti ni želel razkriti: »Osebno menim, da je to bolj težava Gran Fondov. Nove naprave za testiranje pa bodo tako preproste za uporabo, da bo lahko pregled izvedel katerikoli komisar. Tako bomo tesitrali tudi na drugih dirkah, ne samo na dirkah World Toura. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ