UCI: Narejene so bile napake

UCI: Narejene so bile napake
30.09.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kaos predvsem v zadnjem krogu cestne dirke na svetovnem prvenstvu. Kolesarji, ki niso vedeli, da se borijo za drugo mesto. Zdaj je UCI priznal, da so bile narejene napake.

Na svetovnih prvenstvih je uporaba radijskih postaj prepovedana. Sicer smo v preteklosti večkrat poslušali negodovanja na to temo. Nekateri podpirajo uporabo radijskih postaj, drugi temu nasprotujejo, češ, da so dirke potem preveč nadzirane s strani športnih direktorjev. Kar se nepredvidljivosti tiče je bilo na letošnji cestni dirki to vsekakor lepo vidno.

V zadnjem krogu je prišlo do kaosa in kolesarji, ki so se iz ozadja pognali v lov za ubežniki na koncu niso vedeli, da so ujeli vse, razen Remca Evenepoela in Jana Tratnika. Tratnika o uspeli v sprintu celo prehiteti, tako da je žal ostal brez medalje. Kasneje pa so mnogi kolesarji, ki so se udarili za drugo mesto izpostavili, da sploh niso vedeli, da se borijo za medalje. To so izpostavili Christophe Laporte, Michael Matthews, Wout Van Aert in tudi Tadej Pogačar.

"Na koncu smo šli na polno. Potem smo rekli, da poskušamo ujeti tiste spredaj. Ujeli smo grupo za tretje mesto. Jan je bil še spredaj in ga nisem videl. Mislil sem, da jih je še nekaj pred nami in bomo sprintali za top deset. Nihče od nas ni vedel, da smo v igri za medalje. Nismo vedeli, kje je Jan. Kar naenkrat sem v zadnjih sto metrih videl še eno zeleno pojavo pred sabo. Na koncu smo ostali praznih rok," je za RTV Slovenija priznal Tadej Pogačar in dodal: "Brez radijskih postaj je kar težko vedeti, kako je kaj, sploh na taki progi, kot je tukaj, ko se nič ne vidi in ne ve."

Podobne odzive smo slišali pri drugih, tudi Matthews je šele na cilju spoznal, da je na domačem prvenstvu osvojil bronasto medaljo: "V glavnini smo se pogovarjali in spraševali, če sploh še za kaj dirkamo, saj nismo vedeli, kje smo. Vseskozi smo prehitevali ostale. Še v zadnjih petsto metrih sem mislil, da se še za najboljšo deseterico ne borim. Potem pa sem videl, da Francozi pripravljajo sprint za Laporta in sem se jim pridružil." Zdaj so se odzvali tudi pri Mednarodni kolesarski zvezi in priznali, da so naredili nekaj napak pri sporočanju zaostankov.

"Po dirki moraš narediti analizo in potem uvresti neke spremembe za naslednjo. Funkcija 'ardoisierja' oziroma tistega, ki z motorja z napisi na tabli kolesarjem sporoča zaostanke ni bila v polnosti izkoriščena. Zato smo se pri UCI odločili, da na naslednja prvenstva pripeljemo izkušene ljudi. Lahko bi zaprosili za ljudi, ki delajo že na dirki po Flanrdiji ali na Touru ali Giru. Posledično tega ne bi več prepuščali organizatorjem ali zvezam, ki dirko organizirajo. Želimo se izogniti podobnim težavam," je za
sporza.de dejal športni direktor pri UCI Peter van den Abeele.

O radijskih postajah tako ne razmišljajo, bi pa lahko uporabljali elektronske table na točkah, kjer kolesarjem dajejo hrano in pijačo: "Poleg tega se to počne vsak krog ob prečkanju ciljne črte, kjer se vidi razliko med vodilnim in glavnino." Uvedbi radijskih postaj nasprotuje tudi predsednik UCI David Lappartient, kar je omenjeni Abeele potrdil:

"Zato se v kratkem času ne bo nič spremenilo. Brez radijskih postaj je dirkanje bolj atraktivno. Pride do večjega kaosa. Kolesar se mora tako zanesti na svoj občutek in ni tako voden iz avtomobila. Po drugi strani, pa ne sme biti ogrožena varnost kolesarjev in na krožnih dirkah, kot jih gledamo na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah je to lažje zagotoviti. Na etapnih dirkah, kjer se ne dirka na zaprtem krogu pa tudi mi zagovarjamo uporabo radijskih postaj."

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ