UCI: Prepovedal Specializedovo “nogavico”, Giro ustreza

UCI: Prepovedal Specializedovo “nogavico”, Giro ustreza
05.03.2024 AVTOR: DZ

Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da bo sprožila preiskavo glede uporabe čelad za vožnjo na čas. Nekateri so pri obliki zares šli v skrajnosti.V bližnji preteklosti smo bili priča zares nenavadnim oblikam čelad za vožnjo na čas. POC, Sweet Protection in nenazadnje tudi Specialized. Zdaj pa še Giro, ki je požel ogromno pozornosti in Rudy Project. Predvsem Girova čelada, ki so jo razvili ob sodelovanju z Vismo Lease a Bike je v teh dneh glavna tema pogovora.

Očitno pa ne bo ostalo samo pri tem. Iz Mednarodne kolesarske zveze so sporočili, da bodo sprožili preiskavo glede uporabe takih čelad. “Nenehno iskanje poti do izboljšav in vse večja pozornost malenkostim vodi kolesarske ekipe in proizvajalce opreme do tega, da še pogosteje razvijajo opremo z bolj radikalnimi oblikami. UCI želi pojasniti sklepe glede čelad,” so pri UCI zapisali v sporočilu za javnost. Dodali pa so, da so najprej preučili Specializedovo čelado za vožnjo na čas TT5.

To čelado med drugimi uporabljata tudi olimpijski prvak Primož Roglič in svetovni prvak Remco Evenepoel. Preučevali so, da krši člen, ki prepoveduje uporabo nenujnih komponent, ki niso namenjene varnosti. In zdaj so se pri UCI odločili, da čelada ne izpolnjuje vseh pogojev. “Head sock” oziroma naglavna nogavica, ki je lani vzbudila veliko pozornosti je zdaj očitno odveč. Posledično čelade, kot jo videvamo zdaj že kar nekaj časa kolesarje ne bodo smeli več uporabljati.

Sicer pa smo danes na dirki Pariz-Nica, včeraj pa na dirki Tirreno-Adriatico kolesarje še lahko gledali s takimi čeladami, saj bo prepoved stopila v veljavo z 2. aprilom. V izjavi za javnost so še sporočili, da čelade znamk Giro, Rudy Project in Poc ne kršijo določil, vendar: “Odpira pomembno vprašanje z povezavi z vse širšim trendom razvoja čelad, ki se bolj osredotoča na učinkovitost, kot pa na primarno funkcijo čelade, ki je, da uporabniku zagotavlja varnost v primeru padca.”

Očitno pa so se odločili, da bodo poskušali tudi nekoliko prilagoditi pravila. Pa to pomeni, da bi lahko naknadno prepovedali uporabo še kakšne čelade? “UCI bo pod drobnogled vzela svoja pravila glede oblike in uporabe čelad na tekmovanjih. S tem želi zagotoviti, da čelade najprej izpolnjujejo prvotno nalogo. Kakršnokoli spreminjanje pravil bomo hitro tudi sporočili.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ