UCI: Strožje kazni, manj kolesarjev, "lepljive plastenke", "rampe" ...

UCI: Strožje kazni, manj kolesarjev, "lepljive plastenke", "rampe" ...
15.10.2017 AVTOR: D. Z.
Pri cyclingweekly so izpostavili 11 najočitnejših sprememb za sezono 2018 med profesionalnimi kolesarji. Od velikosti ekip do strožjih kazni.

Manjše število kolesarjev na ekipo
Pri UCI so kot glavni razlog za zmanjšanje števila kolesarjev navedli predvsem varnost. Na dirkah bo tako največ 176 kolesarjev. Na enodnevnih in na krajših etapnih dirkah bo v posamezni ekipi samo sedem kolesarjev. Na tritedenskih dirkah pa bo lahko posamezna ekipa namesto devetih kolesarjev računala samo na osem.

Strožje glede napihljivih oznak
Se še spomnite nesrečnega Adama Yatesa v sedmi etapi dirke po Franciji 2016? Oznaka za zadnji kilometer – ta je bila napihljiva – se je sesedla. Tudi na dirki po Poljski smo bili priča podobnim zapletom. Zdaj so se pri UCI odločili, da uvedejo strožje ukrepe. Vsaka napihljiva blazina mora imeti dva generatorja, ki morata biti pritrjena z vsaj desetimi vijaki. Obenem mora biti prisotna tudi oseba, ki z vsem skupaj zna upravljati. Pri UCI so se odločili, da bodo leta 2022 take napihljive oznake dokončno prepovedali.

Strožje kazni za “lepljive plastenke
“Sticky bottle ” je zelo popularen izraz v kolesarski karavani. Ko gre kolesar v spremljevalni avtomobil po pijačo, se dlje časa drži za plastenko, ki mu jo iz avta poda športni direktor. To komisarji večkrat spregledajo. A pogosto se držanje za avtomobil tudi ob morebitnih okvarah kolesa prakticira predolgo. In Mednarodna kolesarska zveza se je odločila, da uvede strožje kazni. Finančno od dvesto do pet tisoč švicarskih frankov. Poleg tega bi lahko kolesarja suspendirali tudi za en mesec.

Strožje kazni za prečkanje železniških prog
Večkrat se je že zgodilo, da so kolesarji prečkali železniško progo, ko so se zapornice že spuščale, celo, ko so bile že spuščene. Najbrž se mnogi spomnite dogajanja na klasiki Pariz-Robuaix leta 2015 … Lahko bi se končalo tudi tragično. Organizatorji se s prilagajanjem urnikov temu sicer poskušajo izogniti, a ritem tekmovalcem je težko predvideti. Na dirki po Norveški so morale ženske počakati celo na dvižni most. Za kršitelje bodo tudi v tem primeru kazni precej strožje.

Bolj jasno določeno in bolj strogo uveljavjlanje pravila treh kilometrov
Etapne dirke. V ravninskih etapah velja pravilo treh kilometrov. To pomeni, da če se karkoli nepredvidenega zgodi v zadnjih treh kilometrih, kolesarjem, ki so vpleteni v to, upoštevajo čas skupine, v kateri so bili pred določenim dogodkom, kot je na primer defekt, padec … Kolesar, ki se bo znašel v težavah in bo želel, da se mu upošteva čas skupine, bo moral že takoj to jasno pokazati komisarjem, takoj po etapi pa bo moral incident sporočiti komisarjem. Če kolesar želi, da se mu upošteva čas skupine, v kateri je bil pred dogodkom, mora dokazati, da je bil res vpleten v določen dogodek. UCI upošteva pritožbo, če spada med naslednjo razlago: “Vsak dogodek, ki ni povezan s fizičnimi sposobnostmi kolesarja (padec, tehnične težave s kolesom, defekt) in njegovo željo, da vztraja v skupini, v kateri je bil pred incidentom.

Strožje kazni za tiste, ki bodo končali izven časovne zapore
Disko skupina je zelo znana skupina na etapnih dirkah. Tu se na gorskih preizkušnjah skupaj združijo sprinterji in njihovi pomočniki, ki potem v svojem ritmu nadaljujejo proti cilju. Seveda pa morajo biti pozorni, da za zmagovalcem ne zaostanejo preveč. Potem so tu različni primeri, ko kolesar precej zaostane in na cilj pride z večjim zaostankom od dovoljenega. Večkrat se je že zgodilo, da bi morali komisarji z dirk izključiti večje število kolesarjev, a so si potem premislili. Na lanski dirki po Španiji je v 15. etapi skupina 93 kolesarjev zaostala za skoraj eno uro, a ostala na dirki. Zdaj se takim kolesarjem obetajo strožje kazni. Kolesar, ki bo prisoten v skupini, ki zaostane preveč, bo izgubil vse točke v posameznih točkovanjih. Torej, lahko bi se zgodilo, da bi nosilec zelene majice na Touru izgubil vse točke, če bi zaostal preveč, pa čeprav bi bil na cilju član velike skupine.

Natančneje določena pravila pri podelitvah
Pri UCI so se odločili, da nekoliko bolj natančno določijo postopek pri podelitvah nagrad najboljšim. Na enodnevnih dirkah morajo biti na podelitvi prisotni prvi trije kolesarji. Sledi morebitna podelitev za ostala točkovanja. Na etapnih dirkah se najboljši trije v skupnem seštevku skupaj predstavijo šele na koncu dirke. Nič novega, torej.

Brez posebnih majic na začetku etapnih dirk
V preteklosti smo bili vajeni, da je na primer zmagovalec dirke po Franciji naslednje leto Tour začel v rumeni majici. Podobno velja za ostale dirke. UCI je zdaj to pravilo natančneje opredelila. UCI pravilnik pravi, da v uvodni etapi nihče ne nosi sicer za dirko značilnih majic, ki si jih morajo kolesarji priboriti na sami dirki. Seveda pa bo Chris Froome kot zadnji zmagovalec Tour naslednje leto še vedno nosil številko ena.

Nadomestilo za kolesarje, ki jih pri dopinških obtožbah spoznajo za nedolžne
Kolesarji imajo v pogodbah z ekipami že člen, ki govori o tem, kako se postopa, če pade na dopinški kontroli. UCI pravilnik pa zdaj pravi, da morajo ekipe v pogodbe vključiti tudi člen, ki govori o tem, kako se postopa, če se kolesarja v že sproženem dopinškem postopku spozna za nedolžnega. V pogodbah naj bi bilo jasno zapisano, da je zaradi povezanosti v dopinško afero sicer že odpuščeni kolesar upravičen do denarnega nadomestila. Seveda, če se izkaže, da je nedolžen.

Spremljevalni avtomobil zmagovalca ne sme prečkati ciljne črte
Spremljevalni avtomobili, ki sledijo večjim skupinam so ponavadi tik pred ciljem vedno preusmerjeni s trase. Tudi avtomobil, ki sledi ubežniku je ponavadi preusmerjen. A ne vedno. Zdaj je jasno. Spremljevalni avtomobil, ki bo sledil zmagovalcu po samostojnem pobegu morajo pred ciljno črto preusmeriti s trase in cilja ne sme prečkati.

Ekipe morajo spremembo dresov načrtovati prej
Tudi letos smo bili priča spremembam dresov tik pred začetkom dirke po Franciji. Sky je črne drese zamenjal z belimi. LottoNL Jumbo je iz prevladujoče rumene prešel na črno … Potem pa so tu še spremembe pri dresih, če nekdo dobi na primer dirko po Franciji. Torej. Froome je letos dobil dirko, Sky pa je na drese preostalih kolesarjev dodal odtenke rumene. Če so to do zdaj želeli storiti, so morali spremembe prijaviti 21 dni pred to etapo. Od leta 2018 naprej bodo to morali sporočiti kar 60 dni pred začetkom same dirke. Odgovor pa morajo prejeti do 30 dni pred začetkom določene dirke.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ