UCI: Tudi Armstrong zgolj eden izmed opozorjenih

UCI: Tudi Armstrong zgolj eden izmed opozorjenih
23.01.2013 AVTOR: D. Z.
Nekdanji predsednik Mednarodne kolesarske zveze Hein Verbruggen je v intervjuju za časopis Vrij Nederland poudaril, da so o sumljivih vrednostih opozorili številne kolesarje.
Heina Verbruggena so tudi v Usadinem znamenitem poročilu obtožili, da je bil eden izmed tistih, ki je Lanceu Armstrongu pomagal pri goljufanju. V to sta bila prepričana tudi Tyler Hamilton in Floyd Landis, a Armstrong je v intervjuju z Oprah Winfrey vse te govorice zavrnil. Poudaril je, da je bil za vse kriv sam, in da UCI še zdaleč ni sodeloval. Zdaj častni predsednik Ucija Verbruggen si je tako očitno lahko oddahnil, v intervjuju pa je priznal, da je imel sam v času svojega predsednikovanja na Mednarodni kolesarski zvezi (1991-2005) drugačen pogled na boj proti dopingu.

Kolesarje s sumljivimi vrednostmi vzorcev je najprej opozoril. In teh naj bi bilo ogromno, med njimi pa tudi Karsten Kroon in Lance Armstrong. Take kolesarje so pripeljali na zaslišanje v švicarski Aigle, mesto, kjer je sedež Ucija. Tam jih je vedno sprejel zdravnik, ki je zdaj zadolžen tudi za Biološke potne liste dr. Mario Zorzoli. "Zame je bilo težko, saj veš več, kot lahko poveš. Imaš vprašanja, vendar jih ne smeš postaviti v javnosti. Da smo se s kolesarji pogovorili o sumljivih vzorcih, je bila naša politika," je dejal Verbruggen, ki naj s temi kolesarji ne bi imel nikakršnega stika.

Nekdanji Ucijev sodelavec Michael Ashenden, ki je tudi sodeloval pri ustvarjanju Bioloških potnih listov pa je zdaj Uciju očital, da so zgolj z opozorili kolesarjem omogočili, da so jemanje nedovoljenih substanc prilagodili in se tako izognili pozitivnemu vzorcu. A Verbruggen se s tem ne strinja: "Mogoče jih je to opozorilo prepričalo, da so prenehali z jemanjem, mogoče pa ne. Kolesarje, ki so goljufali, smo opozorili in jim dali vedeti, da jih bomo še bolj strogo nadzirali. Z namenom, da jim preprečimo jemanje nedovoljenih sredstev. Če pa je do neobičajnega vzorca prišlo zaradi drugačnih razlogov in ne zaradi dopinga, je kolesar dobil priložnost, da nam je to pojasnil in da je opravil zdravniški pregled."
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ