Ugibanja: Na Touru tlakovci, klasike in ekipni kronometer?

Ugibanja: Na Touru tlakovci, klasike in ekipni kronometer?
18.10.2014 AVTOR: D. Z.
V sredo bodo organizatorji dirke po Franciji predstavili traso za leto 2015. Bližje je predstavitev, bolj aktualno je ugibanje, kakšna bo trasa.

Tlakovci, ekipni kronometer in vzponi z enodnevnih aprilskih klasik. Tako bi lahko na hitro povzeli ugibanja nekateri priznanih medijev o prvih dneh slovitega Toura. Govorimo o trasi 102. dirke po Franciji, ki se bo začela 4. julija v nizozemskem Utrechtu. Mediji namigujejo, da naj bi bilo že prvih deset dni neverjetno zanimivih, napornih, nepredvidljivih … Zakaj? Kolesarji bodo prve dni gostovali na Nizozemskem, potem pa bodo potovali skozi vedno zanimivo Belgijo in v severni del Francije.

Torej tam, kjer potekajo nekatere znamenite klasike. V prvih devetih etapah naj bi kolesarje popeljali tudi na znameniti vzpon Mur de Huy (cilj Valonske puščice). Etapa do Cambraija naj bi potekala po nekaterih odsekih s tlakovanimi potmi. Letos je tlakovce najbolj izkoristil Vincenzo Nibali. Cilj ene izmed etap naj bi bil na vzponu Mur de Bretagne. Po ekipnem kronometru naj bi sledil transfer v za Tour že tradicionalni Pau, kjer se bodo začeli pirenejski vzponi. Zaenkrat pa sta potrjeni prvi dve etapi in start tretje.

Najprej uvodni, 13,7 km dolg posamični kronometer v Utrechtu. Že naslednji dan naj bi bila etapa zelo nepredvidljiva. Začela se bo v Utrechtu, cilj pa bo gostilo mesto Neeltje Jans. Sicer gre za ravninsko etapo, a kolesarji bodo morali biti še kako pozorni na veter, ki je lahko usoden za marsikaterega favorita. Tretja etapa se bo začela v Antwerpu, prav ta pa naj bi se končala na vrhu prej omenjenega kratkega, a strmega vzpon Mur de Huy. Četrta etapa naj bi skrivala tlakovane odseke. Začela naj bi se v Seraingu, končala pa v mestu Cambrai.

Zaenkrat ni znano, koliko odsekov tlakovanih poti bodo uvrstili v traso. Mediji ugibajo, da naj bi jih bilo vseeno manj kot letos. »V Pireneje in Alpe gremo vsako leto, na sever pa ne. Če upoštevamo dejstvo, da bomo letos na severu, potem ni razloga, da ne bi imeli etape s tlakovci, « je za avstralsko televizijo SBS dejal direktor Toura Christian Prudhomme in tako skorajda potrdil tlakovane odseke za Tour 2015. Tudi kolesarjenje po Bretaniji naj bi bilo zahtevno. Mur de Bretagne naj bi gostil cilj osme etape.

Leta 2011 je tam bil cilj etape, ki jo je v sprintu dobil Cadel Evans. Prvo polovico Toura naj bi kolesarji zaključili z ekipnim kronometrom med mestecema Vannes in Plumelec. Dolg naj bi bil 25 km. Glavna ovira na tej trasi naj bi bil veter s strani. Tokrat bo Tour potekal v nasprotni smeri urinega kazalca. To pomeni, da bodo kolesarji najprej zapeljali v Pireneje in v zadnjem tednu v Alpe. Pojavile so se tudi govorice, da bomo spet videli vzpon na Alpe d'Huez. A več bo znano v sredo, ko bodo v Parizu tudi uradno predstavili traso.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ