Ujet na ciljni črti

Ujet na ciljni črti
04.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Izjemen razplet prve etape na dirki po Dofineji smo videli. Do zmage je prišel Christophe Laporte, a kako blizu temu je bil član pobega dneva ...

Danes se je začela ena izmed najpomembnejših pripravljalnih dirk za Tour de France. Govorimo o dirki po Dofineji, na kateri nastopajo številni kandidat za najvišja mesta na omenjenem Touru. Tu je tudi zmagovalec Toura in lani drugi na tej dirki Jonas Vingegaard. Ob sebi pa ima izjemno ekipo, kar smo videli že danes.

Chambon sur Lac je gostil start in cilj 158 kilometrov dolge razgibane etape. Po daljšem uvodnem krogu so kolesarji prišli na zaključne tri kroge, ki so bili po zaslugi vzpona Cote du Richer de l’Aigle dovolj razgibani, da so ob slabem vremenu poskrbeli za selekcijo. Sprinterji niso prišli do priložnosti za uspeh. So si pa to priložnost poskušali izboriti ubežniki. Pet se jih je podalo na, kot se je sprva zdelo misijo nemogoče.

To so bili Dorian Godon (AG2R Citroën), Brent Van Moer (Lotto Dstny), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty), Fabio Van den Bossche (Alpecin Deceuninck) in Donavan Grondin (Arkéa Samsic). V glavnini so ritem narekovali kolesarji Bore Hansgrohe in Jumbo Visme, tako da si ubežniki več kot treh minut prednosti niso privozili. Zaradi padcev in poškodb sta morala dirko zapustili Hugo Page in Ethan Hayter.

V zadnjem krog je v ospredju ostal samo še Herregodts in na spolzkem cestišču se je zdelo, da ga glavnina ne bo uspela ujeti. Na spolzkem spustu je uspel ohranjati 15 sekund naskoka pred vse manjšo skupino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Jumbo Visme. Zdelo se je, da so zadovoljni s tem, da na varnem do cilja pripeljejo Vingegaarda. A še prej je bil rahel vzpon, kjer so se še bolj približali ubežniku. Svoje delo je opravil tudi Jonas Vingegaard. V zadnjih metrih pa je bilo zares tesno.

Herregodts se je boril, Matteo Trentin je prvi začel s pravim sprintom, a Christophe Laporte je imel več moči. Praktično tik pred ciljno črto je prehitel Herregodtsa in slavil zmago. Trentin je bil drugi, Herregodts pa tretji. Vsega dobrih 40 kolesarjev je končalo v času zmagovalca. Laporte je oblekel rumeno majico, Matevž Govekar, ki kot edini Slovenec nastopa na dirki pa je bil 119.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ