Ultramaratonec Hilarij prekolesaril vse slovenske občine

Ultramaratonec Hilarij prekolesaril vse slovenske občine
03.08.2013 AVTOR: Blaž Mazi
V Zagorju ob Savi je danes popoldne ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij uspešno zaključil svoj podvig '211 lipovih listov za zeleno Slovenijo', v okviru katerega je s kolesom obiskal vseh 211 slovenskih občin.

Radovan Skubic Hilarij je ljubiteljski ultramaratonec, ki ga ljubezen do zdravega načina življenja in narave pogosto žene prek fizičnih in psihičnih meja. Med njegovimi tekaškimi podvigi izstopajo osvojeni vrhovi Mont Blanc, Matterhorn, Monte Roso in Škotsko višavje. S tekom je povezal tri zasavske vrhove: Čemšeniško planino, Zasavsko Sveto goro in Kum. Obkrožil je slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Ankarana. Ob dnevu Zemlje je tekel za čisto reko Savo, pretekel pa je tudi pot od Bohinjskega jezera do črnogorskega Črnega jezera. Ob svojem 50. rojstnem dnevu je v okviru projekta Tek miru in sožitja tekel od GEOSS-a do grške gore Olimp. Odmeven je bil tudi njegov projekt ob pridružitvi Slovenije Evropski uniji, ko je tekel v Bruselj. Leta 2004 je tekaške copate zamenjal za kolo. S kolesom se je odpravil na 10.000 kilometrov dolgo pot na Olimpijske igre v Peking. Pred tremi leti se je odpravil na 90-dnevno kolesarjenje za zeleni rekord Zemlje, v okviru katerega je v treh mesecih s kolesom opravil več kot 25 tisoč kilometrov po območju dvajsetih občin v Sloveniji. Več na www.hilarij.si.

Hilarijev projekt je podprl tudi Razvojni center Srca Slovenije, ki v okviru znamke Srce Slovenije povezuje področja turizma, podjetništva in okolja v osrčju Republike Slovenije. Spodbuja podjetniški preboj podeželja, varovanje naravnega okolja in lokalno samooskrbo ter krepi aktivno vlogo prebivalcev. Več na www.srce-slovenije.si.

S kolesarjenjem je pričel v torek, 23. julija 2013, v Cerknem, in sicer na točki, kjer se mu je lansko leto med kolesarjenjem pripetila nesreča, zaradi česar je takrat moral projekt po štirih dneh prekiniti. Skupno je prekolesaril približno 2.800 kilometrov. Hilarij, ki je letos praznoval svoj 60. rojstni dan, je projekt izvedel po načrtih, kljub izredno visokim poletnim temperaturam, ki so ga spremljale preteklih 12 dni.


V okviru prireditve ob praznovanju občinskega praznika ga je danes sprejel zagorski župan Matjaž Švagan, ki je na skupen zemljevid Slovenije kot zadnji pritrdil svoj lipov list. Tako se je v celoti oblikovala zelena Slovenija. Hilarij je ob obiskih občin županom oziroma predstavnikom občin simbolno predal zeleno sporočilo iz Srca Slovenije, s katerim je opozarjal na pomen povezovanja in varovanja okolja. »Ponovno sem spoznal, da je Slovenija zares lepa dežela, pravi biser, ki ga je potrebno ceniti in ohraniti «, je Hilarij povedal ob uspešnem zaključku edinstvenega kolesarskega podviga.


Hilariju je čestitala tudi direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek, ki srčno podpira njegove projekte zaradi prizadevanja k dvigu kvalitete življenja. Na svoji poti po Sloveniji je Hilarij promoviral kolesarske poti Srca Slovenije za družinsko, cestno in gorsko kolesarjenje, saj se zavzema za promocijo kolesarjenja kot eno najbolj trajnostnih oblik mobilnosti in rekreacije.


Nekateri župani so se Hilariju v znak podpore pridružili tudi na kolesu. Med njimi župan Občine Mengeš in podpredsednik Razvojnega partnerstva središča Slovenije Franc Jerič, župan Dobrovnika Marjan Kardinar in pa županja Radeč Rafaela Pintarič z električnim kolesom. Preko nekaterih občin so ga spremljali tudi kolesarski navdušenci, med njimi člani Kolesarskega kluba Dolenjska Balanca in člani Kolesarskega društva Sevnica.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ