"Umazane ceste" bodo še bolj umazane ...

"Umazane ceste" bodo še bolj umazane ...
30.11.2016 AVTOR: D. Z.
Zdaj že znamenita dirka Strade Bianche - letos bo prvič spadala med dirke World Toura - bo vsebovala še več makadamskih odsekov.

Dirka Strade Bianche (Bele ceste) je znana predvsem po makadamskih odsekih, ki se ob morebitnem deževju nekateri spremenijo tudi v blatne. Dirka nima ravno dolge tradicije, a vendarle si je med kolesarji priborila prav poseben status.

Zdaj pa si je priborila tudi licenco World Toura. Organizator je RCS Sport, ki je v sredo razkril traso dirke, ki bo na sporedu v soboto, 4. marca 2017. Dirka bo nekoliko spremenjena, predvsem pa bodo morali kolesarji premagati še nekoliko več makadamskih odsekov. Dolga bo 175 kilometrov, kolesarji pa bodo prevozili 11 makdamskih odsekov v skupni dolžini 61,9 km. Letos so jih morali prevoziti devet oziroma 52,8 km.

Dirka se bo začela in končala v Sieni, zaključek pa ostaja isti, tisti spektakularen na kratek, a strm vzpon do Piazze del Campo. Fabian Cancellara je aktualni zmagovalec. Letos je dirko dobil tretjič in njemu v čast so osmi odsek Monte Sante Marie preimenovali v odsek Fabian Cancellara. Prvi makdamski odsek bo na sporedu po vsega 11 kilometrih. Prvi vzpon dneva – govorimo o vzponu Bagnaia – pa bo na drugem makadanskem odseku.

Za najtežji odsek mnogi izpostavljajo prav prej omenjenega Monte Sante Marie oziroma odsek Fabiana Cancellare. V zadnjih 25 kilometrih so še trije sicer krajši makadanski odseki, a večkrat že odločilni. 12 km pred ciljem morajo kolesarji premagati tudi vzpon na Le Tolfe, katerega naklon znaša tudi 18 %. Prej omenjeni zaključni vzpon je ravno tako zelo strm. Najstrmejši del je celo 16 %. Dan po tej dirki bo tudi dirka namenjena rekreativnim kolesarjem, ki jo bogato podpira Trek.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ