Umrl dolgoletni investitor v kolesarstvo

Umrl dolgoletni investitor v kolesarstvo
20.04.2018 AVTOR: D. Z.
V sredo zvečer je umrl Andy Rihs, lastnik moštva BMC Racing Team in tudi lastnik podjetja BMC.

Švicarski poslovnež Andy Rihs po dolgem boju z levkemijo umrl v 75 letu starosti. Sicer pa je bil Rihs lastnik podjetja Phonak, ki se zdaj pod imenom Sonova ukvarja s slušnimi aparati.

S Phonakom je tudi obogatel in prek tega je vstopil v kolesarstvo, šport, ki ga je preprosto oboževal. Leta 2000 je kot sponzor ene izmed ekip prišel v karavano. Takrat je prevzel tudi tovarno BMC v Švici. Želel je izdelovati vrhunske modele koles. Ekipo Phonak Hearing Systems je podpiral vse do konca sezone 2006, potem pa se je po številnih dopinških aferah umaknil.

Nenazadnje je Floyd Landis tistega leta kot član Rihsove ekipe že slavil zmago na Touru, ko so mu dokazali jemanje prepovedanih sredstev. Poleg tega se je v dopinško afero predtem ujel tudi Tyler Hamilton … Naslednje leto se je vrnil v kolesarstvo. Tokrat sta si z Jimom Ochowitzem delila lastništvo ekipe BMC. Vrhunec sponzoriranja je bila vsekakor osvojena rumena majica na dirki po Franciji leta 2011. Takrat je dirko dobil Cadel Evans. Leta 2014 in 2015 so kot ekipa postali tudi svetovni prvak v vožnji na čas.

“Ima svojo družino, mi pa smo njegova kolesarska družina, ” je zdaj povedal Jim Ochowitz: “Težko je. V tem projektu je sodeloval deset let. Prijatelj pa je že 20 let. Na koncu je ta vest vedno šok za vse. Obenem smo izgubili najboljšega prijatelja. Ni lahko in potrebovali bomo nekaj časa, da si opomoremo. ” Sicer pa je moštvo BMC sestavljeno iz številnih zvednikov, kot so Greg Van Avermaet, Richie Porte, Tejay Van Garderen, Rohan Dennis … Je pa tudi res, da se letos izteče pogodba z BMC-jem in Ochowitz že nekaj časa išče nove vlagatelje. Kolesarji bodo kljub izgubi v nedeljo nastopili na znameniti klasiki Liege-Bastogne-Liege.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ