Umrl Giovanni "Nani" Pinarello

Umrl Giovanni "Nani" Pinarello
05.09.2014 AVTOR: D. Z.
V 92 letu startosti je v Trevisu umrl Giovanni Pinarello. Vedno ga bomo poznali kot ustanovitelja znamke koles Pinarello.

Giovanni »Nani « Pinarello se je rodil leta 1922. Najprej je bil šest let profesionalni kolesar. V profesionalni karieri je dobil devet dirk. Leta 1951 je bil zadnjeuvrščeni kolesar na dirki po Italiji. A kolesarski svet se ga bo spominjal predvsem po kolesih z njegovim priimkom, ki so ena izmed najbolj poznanih koles na svetu.

Leta 1952 naj bi mu Bottecchia plačala, da je mesto v ekipi prepustil Pasqualinu Fornari. Pinarello pa je ta denar dobro unovčil. S sto tisoč lirami je kupil lokalno kolesarsko trgovino. In tam se je začela zgodba o kolesih Pinarello. V vseh letih so kolesa njegove znamke vozili šampioni, kot so Miguel Indurain, Giovanni Battaglin, Pedro Delgado, Bjarne Riis, Jan Ullrich, Erik Zabel, Oscar Pereiro, Alejandro Valverde ...

V zadnjih letih je podjetje Pinarello sponzoriralo dve ekipi. Movistar – letos je njihov sponzor postal Canyon – in Sky. Tako so se pri Pinarellu po zaslugi Bradleyja Wigginsa in Christopherja Frooma veselili dveh zmag na dirki po Franciji. V zadnjih letih je Giovanni vodenje podjetja prepustil sinu Faustu, medtem ko je njegov drugi sin Andrea zaradi srčnega infarkta umrl leta 2011.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ