Umrl legendarni Felice Gimondi

Umrl legendarni Felice Gimondi
16.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

V 76-em letu starosti je umrl legendarni kolesar Felice Gimondi. Zmagovalec dirke po Italiji, dirke po Franciji in svetovni prvak.

Felice Gimondi je pri 76 letih plaval na plaži Giardini Naxos na Siciliji, ko je doživel srčni zastoj. Nekdanji kolesar, ki je ostal tudi po karieri vseskozi prisoten v kolesarski karavani je tako umrl. Gimondi je eden izmed vsega sedmih kolesarjev, ki je dobil vse tri tritedenske dirke. Torej Tour, Giro in Vuelto. Skupaj pa je na teh dirkah dobil 14 etap. Med drugim je dobil tudi klasike, kot so Milano-Sanremo, Pariz-Roubaix, dirko po Lombardiji.

Leta 1973 je postal tudi svetovni prvak. Takrat je na prvenstvu v Barceloni v sprintu premagal Maertensa, Ocano in Merckxa. Zanimivo, Tour je dobil kot novinec v profesionalni karavani. Že v prvem letu, ko je prestopil med elito. Takrat je bil član moštva Salvarani. Pri komaj 22 letih je leta 1965 premagal Raymonda Poulidorja. 12 let kasneje pa je dobil še njegovo zadnjo tritedensko dirko. Pri 34 letih. Trikrat je dobil Giro, po enkrat pa Tour in Vuelto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ