Umrl legendarni "večno drugi"

Umrl legendarni "večno drugi"
13.11.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Žalostna vest prihaja iz Francije. V 83 letu starosti je umrl legendarni Raymond Poulidor, ki je v zadnjih letih na dirki po Franciji glavni obraz sponzorja rumene majice.
Raymond Poulidor je postal nekakšna ikona francoskega kolesarstva. Sicer nikoli ni dobil dirke po Franciji, a prav to ga je očitno naredilo velikega. Tudi sam je kasneje v intervjujih priznal, da ga ljudje prav po tem najbolj prepoznajo.

"Če bi zmagal enkrat, dvakrat ali trikrat na Touru, ljudje ne bi toliko govorili o meni. Dejstvo, da sem bil drugi v treh različnih generacijah kolesarjev v zelo dolgi karieri, me dela večno drugega. Nenehno govorijo o meni," je večkrat dejal Poulidor. Ne samo, da nikoli ni dobil dirke po Franciji, tudi rumene majice ni oblekel.

Pa vendar je bil v zadnjih letih prvi obraz glavnega sponzorja Toura Credit Lyonnais ki je tudi sponzor rumene majice oziroma znamenitega levčka. Popularni Poupou je med elito vztrajal 18 let in je zaznamoval 60. in 70. leta. Dirkal je proti zvezdnikom, kot sta Eddy Merckx in Jacques Anquetil.

Vseskozi je bil član moštva Mercier. Iz tega, da je veljal za "večno drugega" si je zgradil uspešno kariero in je na spektakularnih kriterijih po Touru večkrat zaslužil celo več kot sami zmagovalci. Tour je kar osemkrat končal na zmagovalnem odru, kar trikrat je bil drugi.

Je pa dobil dirko po Španiji, pa Milano-Sanremo, Pariz-Nica, Criterium du Dauphine, Valonsko puščico in sedem etap na dirki po Franciji. Bil je drugi in trikrat tretji na svetovnih prvenstvih.

"Imel sem nesrečo, vendar pa mi je kolo dalo več, kot mi je vzelo. Padci in defekti so del športa. brez kolesa bi bil moj pogled omejen na konec travnika v Limousinu," je nekoč dejal. Vseskozi je ostal povezan s kolesarstvom. Tudi njegova družina. Njegova hči Corinne se je poročila z Adrijem Van der Poelom.

Že Adri je bil nadvse uspešen kolesar, njun sin pa je trenutni zvezdnik Mathieu Van der Poel. Poulidor je zadnaj dva meseca preživel v bolnišnici, umrl pa je v 83-em letu starosti. "Bil je veliko več kot samo šampion. Tour brez njega ne bo več isti. Nikoli te ne bomo pozabili, Poulidor," so na twitterju zapisali organizatorji dirke po Franciji.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ