Unbound Gravel bo ta vikend minil v senci tragedije Mo Wilson

Unbound Gravel bo ta vikend minil v senci tragedije Mo Wilson
02.06.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Unbound, Instagram

V soboto bo na sporedu največja dirka sezone za tekmovalce na makadamu – Unbound Gravel v Kansasu. Kolesarji in kolesarke na štart prihajajo s tragično preminulo Moriah Wilson v mislih.

Ameriški kolesarski svet v zadnjih 14 dneh pretresa smrt Mo Wilson, ki je bila v Austinu v Teksasu ustreljena do smrti. Zdi se, da je njeno smrt »povzročil« ljubezenski trikotnik med Wilsonovo, zvezdnikom gravla Colinom Stricklandom in prav tako tekmovalko na makadamu Kaitlin Armstrong. Slednja je bila v zvezi s Stricklandom, lani v času božičnih praznikov sta jo prekinila in takrat se je Strickland videval z Wilsonovo. Nato sta Strickland in Armstrongova romanco obudila, je pa slednja ostala izjemno ljubosumna na Wilsonovo, kar je 11. maja v Austinu v Teksasu očitno pripeljalo do smrti prve zvezdnice tekmovanj na makadamu.

Mo Wilson.

Armstrongova je glavna osumljenka in je od takrat zbežala v New York, kjer se je za njo izgubila vsaka sled, nanjo pa je razpisana tiralica. Tragedija pretresa ameriško kolesarstvo, a čas teče naprej in spet je napočil trenutek za Unbound Gravel, največjo ameriško dirko na makadamu, ki poteka v Flintu v Kansasu.

Wilsonova bi bila prva favoritinja na brutalni, 200 milj dolgi razdalji, če bi bila lahko na štartu, vseeno pa je v Kansas prišla večina njenih tekmic, ki se vsaka po svoje spominjajo vrstnice. »Zagotovo je ton dogodkov precej bolj temačen, morbiden, Mo Wilson je bilo najbolj pogosto ime, o katerem se govori, ko se govori o gravlu. Temu svetu je bil odvzet izjemen talent in kolesarka, ki je imela pred seboj zelo svetlo prihodnost, namesto tega pa smo dobili grozo in nasilje,« pravi Amy Charity, organizatorka SBT GRVL in tekmovalka na 100 milj dolgi razdalji na Unboundu.

Zasedba bo letos odlična, 31. maja so imeli na obeh razdaljah prijavljenih po 1500 kolesarjev in kolesark, kar je glede na zahtevnost trase odlična številka. Kolesarji se morajo bolj kot ne znajti sami in si priskrbeti dovolj zalog za pot po gričih Flinta in težkem makadamu, na krajši razdalji je le ena okrepna postaja, na daljši pa dve. Vmes je nekaj tehnično zahtevnih odsekov s skalami, kjer prihaja do defektov in kdor brez tehničnih težav zdrži čim dlje, je v igri za zmago. Unbound ni dirka napadov, je predvsem dirka na izpadanje.

Veliko pozornosti bo letos požel tudi nastop Petra Sagana, ki se bo 100 milj dolge različice udeležil na povabilo Specializeda, s katerim že dolga leta sodeluje. Sagan je v preteklosti že večkrat omenil, da želi svoj tekmovalni koledar popestriti tudi z gravel dirkami, tokratni nastop na Unboundu pa ne bo tekmovalne narave, saj ne pričakuje boja za vrh. Ob njem bo na štartu tudi dolgoletna desna roka Daniel Oss, po Unboundu pa se Sagan vrača na cesto, dirkal bo na dirki po Švici.

V moški kategoriji prestižno zmago na daljši razdalji brani nekdanji kolesar Skya Ian Boswell, ki bo na štartu tudi letos. Najhitrejši moški bodo na cilju v Emporii po 200 miljah v dobrih 10 urah, ženske pa v 12 urah.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ