"Uničeni" nesojeni prvak: Pričel sem jokati. Bil sem nemočen

"Uničeni" nesojeni prvak: Pričel sem jokati. Bil sem nemočen
28.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

"Bil sem nemočen. Nisem vedel, kaj naj naredim. Pustili so me v šotoru. Odšli so, sam pa sem obsedel tam. Želel sem domov," je dejal nesojeni svetovni prvak Nils Eekhoff.

"Ker mi ni nihče nič povedal, sem postajal živčen. Pokazali so mi posnetek in mi dejali, da se še niso odločili. Želeli so mi samo pokazati posnetek in slišati moje mnenje."

Nils Eekkhoff je na cestni dirki v kategoriji 23 že proslavljal naslov svetovnega prvaka. Dobil je sprint manjše skupinice kolesarjev. Potem pa je prišlo do zasuka. Komisarji so mu zmago odvzeli. Zakaj? Nizozemec je padel 130 kilometrov pred ciljem. Imel je težave z dislocirano ramo, a vseeno nadaljeval. Pri lovu na glavnino pa si je očitno preveč pomagal z vožnjo za avtomobili.

"Padel sem, rama je skočila z mesta. Spet smo jo dali na mesto. Obenem sem imel tudi težave s kolesom, tako da je vse vzelo še veliko več časa. Avto mi je pomagal, da sem se vrnil v karavano. Ob padcu je bilo še vedno 125 kilometrov do cilja. Vse je bilo še pred nami," je dejal Eekhoff: "Boril sem se za to, da sem se vrnil. Da ti po padcu pomagajo pri lovu na glavnino, naj bi bilo dovoljeno. Nisem vedel, da tvegam kaj takega."

"Pričel sem jokati. Bil sem nemočen. Nisem vedel, kaj naj naredim. Pustili so me v šotoru. Odšli so, sam pa sem obsedel tam. Želel sem domov."

Po cilju je že proslavljal, potem pa je sledilo razočaranje: "Po 15 ali 20 minutah so mi dejali, da moram do komisarjev. Sprva nisem vedel, kaj se dogaja. Ker mi ni nihče nič povedal, sem postajal živčen. Pokazali so mi posnetek in mi dejali, da se še niso odločili. Želeli so mi samo pokazati posnetek in slišati moje mnenje." Kmalu zatem pa je postalo jasno. Nizozemcu so odvzeli zmago.

Naslov je tako osvojil Samuele Battistella. Na drugo mesto je napredoval Stefan Bissegger, na tretje pa Thomas Pidcock: "Potem sem se vrnil v šotor in videl, da je Pidcock že tam. Rekel sem si "OK". Minuto kasneje so mi sporočili, da sem zaradi škodovanja ugledu tega športa diskvalificiran. Pričel sem jokati. Bil sem nemočen. Nisem vedel, kaj naj naredim. Pustili so me v šotoru. Odšli so, sam pa sem obsedel tam. Želel sem domov."

Res so ga hitro odpeljali stran, zvečer pa je še dejal: "Uničen sem. Sploh ne vem, kako se počutim ta trenutek. Jezen sem. Težko je. Niti ne vem, kaj lahko zdaj naredim. Menedžerji iščejo rešitve, saj pravijo, da UCI tega ne more početi na tak način. Zdi se mi, da je vse to nekoliko nepravično." Precej bolj zadovoljen je seveda lahko Italijan Samuele Battistella. Po prečkanju ciljne črte je bil sicer vidno jezen, potem pa:

"Uničen sem. Sploh ne vem, kako se počutim ta trenutek. Jezen sem. Težko je. Niti ne vem, kaj lahko zdaj naredim."

"Prve pol minute sploh nisem razumel, kaj se dogaja. Povedali so mi, da sem postal svetovni prvak, da sem bil prvi. A zdaj že vse razumem in ob pogledu na medaljo in majico ne najdem pravih besed. Neverjetno je. Res sem zelo vesel. Žal mi je zanj. Ne poznam ga, a bil je zmagovalec in sploh ne vem, kaj se je dogajalo s komisarji. A zdaj sem svetovni prvak."

Battistella je tako prišel po zlato medaljo in mavrično majico: "Počutim se kot zmagovalec. Njega so diskvalificirali in obstaja razlog za to. To je bila težka odločitev, saj gre za svetovno prvenstvo. Mislim, da je zato trajalo toliko časa. To se ne dogaja prav pogosto." Battistella je na vrhu zamenjal lanskega prvaka Marca Hirschija. Švicar letos nadvse uspešno vozi za Sunweb.

"Počutim se kot zmagovalec. Njega so diskvalificirali in obstaja razlog za to. To je bila težka odločitev, saj gre za svetovno prvenstvo."

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ