Unzue: "Quintana je najboljši hribolazec"

Unzue: "Quintana je najboljši hribolazec"
23.12.2014 AVTOR: D. Z.
Izkušeni menedžer Movistarja Eusebio Unzue je razkril program dirk mladega Naira Quintane in poudaril, da je Kolumbijec izjemen hribolazec.

Pri 24 letih je med drugim dobil dirko po Italiji. Lani je bil drugi na dirki po Franciji, dobil etapo in oblekel dve majici – belo za najboljšega mladega na dirki in pikčasto za najboljšega na gorskih ciljih. Nairo Quintana že zdaj velja za enega izmed najboljših kolesarjev na svetu za težke etapne dirke. Člana Movistarja vodi izkušeni Eusebio Unzue, ki je zdaj dokončno razkril program dirk mladega Kolumbijca.

»Začel bo v San Luisu v Argentini in potem nadaljeval na Ruti del Sol. Potem bo po vsej verjetnosti nastopil še na Tirrenu in dirki po Baskiji. Drugi del priprav na Tour de France še ni dokončno potrjen, zato ne vemo še, ali bo nastopil tudi na Dauphineju. Morda se bo vrnil v Kolumbijo, vendar pa je tudi možnost, da bi nastopil ali na Dauphineju ali na dirki po Švici, « je dejal Unzue. Quintana je na lanski Tour prišel praktično brez tekmovalnega ritma. Po zmagi na dirki po Baskiji naprej zgolj treniral na visoki nadmorski višini. Program, ki ga le redkokdo izbere.

Tisti najboljši junija ponavadi nastopijo ali na dirki Criterium du Dauphine ali pa na dirki po Švici in tako v noge dobijo pravi tekmovalni ritem pred Tourom. Seveda bo celoten koledar podrejen največjemu cilju. Dirki po Franciji, na katero se bo Quintana po enoletni odsotnosti spet vrnil. S ciljem … zmagati. Trasa je po meri hribolazcev. Samo en kronometer in lepo število gorskih etap, a z nekaj pastmi. Najprej veter na Nizozemskem, potem kratki vzponi v Belgiji in še etapa s tlakovanimi odseki.

»To je Tour za hribolazce. Vse pa bo odvisno, kako bodo prišli v gore. Vsi pa morajo priti dovolj dobro pripravljeni, saj bo prvi teden zelo zahteven. Če bodo preživeli prvi teden, potem se bodo za zmago udarili hribolazci. Tveganja bo ogromno, a nevarno bo za vse. Cilj bo, da preživimo, a za tritedensko dirko je to tveganje preveliko, « je dodal Unzue. Potrdil je še, da je trasa Toura po meri štirih največjih kolesarjev za etapne dirke. Govoril je o Nibaliju, Contadorju, Froomu in seveda Quintani.

»Izmed teh je zame Nairo najboljši hribolazec. Obenem pa je tudi zelo mlad in se mora o dirki po Franciji še veliko naučiti. Kar se izkušenj tiče, so ostali morda v prednosti, vendar, kot sem rekel, on je pred ostalimi na vzponih. « In to reče človek, ki je skrbel za kolesarje, kot so Pedro Delgado, Miguel Indurain, Jose Maria Jimenez, Denis Menčov, Oscar Pereiro … »Nairo se še razvija in ne vemo, kako se bo še razvil do julija. Vsekakor pa je najbolj nadarjen hribolazec, s katerim sem kdajkoli delal. V tej ekipi je bilo nekaj izjemnih kolesarjev, a on je najboljši hribolazec do zdaj in fant, ki je tudi najbolj ambiciozen, « je za cyclingnews.com še zaključil Unzue.

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ