Upokojeni svetovni prvak objavil avtobiografijo "Thor"

Upokojeni svetovni prvak objavil avtobiografijo "Thor"
22.10.2014 AVTOR: Matej Zalar
Thor Hushovd je ob koncu letošnje sezone zaključil tekmovalno kariero, v svoji knjigi pa se je dotaknil SP 2010 in odnosa z Lanceom Armstrongom.
36-letni Hushovd je bil član karavane vse od leta 2000, v karieri pa je premaknil mnogo mejnikov. Leta 2010 je postal svetovni prvak, bil je prvi Norvežan, ki je na Touru oblekel rumeno majico, na francoski pentlji pa je osvojil kar deset etap.

Ni pa mu uspelo osvojiti dirke Paris - Roubaix, čeprav je bila to zanj ena najljubših dirk. Leta 2009 jo je končal na tretjem mestu, naslednje leto pa se je povzpel še stopničko višje. Je pa v svoji karieri osvojil klasiki Omloop Het Nieuwsblad leta 2009 in tri leta prej še Gent - Wevelgem.

Kolo je v kot postavil sredi septembra, zdaj pa je izšla še njegova biografija, naslovljena preprosto "Thor". V njej Hushovd razkriva, da je že leta 2011 vedel, da je Lance Armstrong uporabljal doping, razkril pa je tudi bolj bizarne stvari, kot je dvakratna presaditev las. 

Obtožil je tudi Mednarodno kolesarsko zvezo, da je Armstrongu pomagala prikrivati pozitivne teste: "Lance je bil superzvezdnik kolesarstva in zlato jagnje. UCI-ju je grozila velika izguba, če bi Lancea ujeli pri goljufanju, zato mislim, da so mu pomagali pri skrivanju pozitivnih testov, da bi s tem zaščitili svoje interese in interese športa."

Hushovd se hkrati brani, da ni bilo njegovo poslanstvo, da bi javno obtožil Armstronga, zatrdil pa je tudi, da v svoji karieri ni nikoli jemal prepovedanih poživil: "Razumem, da ljudje težko verjamejo, da mi v 15-ih letih nihče ni ponudil dopinga, vendar tako pač je. Nikoli ni nihče pristopil k meni in me vprašal, če želim poizkusiti, hkrati pa lahko mirne vesti rečem, da me nikoli ni niti zamikalo."

Spregovoril je tudi o svetovnem prvenstvu leta 2010, kjer Edvald Boasson Hagen ni dobil svojega dela nagrade, ker se po Hushovdovem mnenju ni držal navodil, temveč je izkoristil svojo priložnost. Se je pa zato še enkrat za nesebično pomoč zahvalil Kristoffu.

V zasebnem življenju je imel Thor največ težav z ohranjanjem primerne teže: "Sem za kolesarske razmere zelo velik, zato sem bil v konstantnem boju s prekomerno težo. Nisem si drznil pojesti, kar sem si zaželel in kar sem potreboval. V kolesarstvu je histerija v povezavi z nizko težko neprimerljiva s katerim koli športom. Bili smo na robu bolezni."

Bolj zabavna pa je njegova zgodba s presaditvijo las, za kar je porabil več kot 20 000 dolarjev: "Še pred 30. letom sem slišal komentarje o tem, da postajam plešast, kar je bilo sicer res, vseeno pa ni bilo najbolj prijazno. Zato sem se odločil za presaditev las, ki je bila uspešna."

Po Hushovdu bo v začetku prihodnjega leta iz BMC-ja odšlo še eno veliko ime, ko bo svojo zadnjo dirko odpeljal Cadel Evans.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ