Ura resnice premika mejnike. Kdo bo naslednji?

Ura resnice premika mejnike. Kdo bo naslednji?
22.12.2014 AVTOR: D. Z.
Neverjetno. Dolga leta je bila vožnja na eno uro zapostavljena in nepriljubljena disciplina. Zdaj, potem ko je ta plaz sprožil Jens Voigt, vse več kolesarjev napoveduje naskok na rekord.

Ne samo moški, zdaj je tudi ženska Sarah Storey napovedala, da bo na velodromu poskusila postaviti rekord v vožnji na eno uro v ženski konkurenci. Pri moških pa lahko pričakujemo poskuse Wigginsa, Cancellare, Martina, Bobridgea, Dennisa … Vožnja na eno uro je bila dolgo v ozadju. Pravzaprav se je le malokdo zmenil zanjo.

In dolgo je rekord držal Ondrej Sosenka. Do tega »nezanimanja « je po vsej verjetnosti prišlo zaradi spremembe pravil. Potem, ko so v preteklosti številni postavljali mejnike, je prišlo do velikega napredka predvsem v tehnologiji. In tako sta z zares neverjetno aerodinamičnimi kolesi blestela Graeme Obree in Chris Boardman, ki je s pomočjo Obreejevega znanja postavil tudi nesporni rekord. Leta 1996 je v »Supermanovem « položaju prevozil 56,375 km.

V preteklosti je bila ta disciplina zanimiva tudi za največje kolesarje cestnega kolesarstva, kot so Eddy Merckx, Miguel Indurain, Francesco Moser, Tony Rominger … Potem pa je Mednarodna kolesarska zveza izbrisala vse rekorde, dosežene s posebnimi kolesi in za mejnik postavila dosežek Eddyja Merckxa. Belgijec je leta 1972 z navadnim kolesom v eni uri prevozil 49,431 km. Ta mejnik je izboljšal prav Boardman. Potem, ko so mu »odvzeli « rekord, je leta 2000 z navadnim kolesom prevozil 49,441 km.

Že prej omenjeni Sosenka je ta mejnik popravil leta 2005, ko je na velodromu v Moskvi eno uro drvel 49,7 km/h. Potem se te discipline dolgo nihče ni lotil in je nekako zamrla. Zdaj je spet zelo popularna. UCI je spet nekoliko spremenil pravila in septembra se je rekorda - s kolesom, ki je bilo že bolj podobno kolesom za kronometer in ne tistim povsem običajnim - lotil upokojeni Jens Voigt, ki je prevozil 51,115 km. Že oktobra smo dobili novega rekorderja. To je Matthias Brandle.

Avstrijec, sicer član ekipe IAM Cycling je na velodromu v Aiglu, kjer je tudi sedež Mednarodne kolesarske zveze drvel s povprečno hitrostjo 51,852 km/h. In zaenkrat se zdi, da se tu ne bo končalo. Številni kolesarji so napovedali naskok na rekord, o mnogih se zaenkrat še samo govori, da razmišljajo o tem, drugi o tem razmišljajo že zelo na glas. Prej smo jih že omenili. Nekateri pa so za leto 2015 že razkrili datum in kraj, kjer bodo poskušali postaviti nov rekord. Na spletni strani road.cc so zapisali nekatera vidnejša imena.

Potrjeni kolesarji, datumi in kraji
Jack Bobridge (Avs):
DISC Velodrome, Melbourne, 31. januar 2015:
Leta 2014 je Avstralec na velodromu podrl 15 let star Boardmanov rekord v zasledovanju na velodromu. Dirka tako na velodromu, kot na cestnih dirkah. Leta 2011 je postal svetovni prvak v kronometru do 23 let. Njegov cilj je uvrstitev v reprezentanco za OI v Riu 2016.

Rohan Dennis (Avs): Velodrome Suisse, Grenchen, Švica, 8. februar 2015:
24 letni Avstralec, član BMC Racing ravno tako prihaja z velodroma in je na OI v Londonu osvojil srebrno medaljo. Zdaj pogosteje nastopa na cestnih dirkah.
Alex Dowsett (VB): Lee Valley VeloPark, London, Velika Britanija, 27. februar 2015:
Je specialist za vožnjo na čas, ki je lani dobil tudi kronometer na dirki po Italiji. Je tudi dvakratni državni prvak v Veliki Britaniji v tej disciplini. Je pa član španskega Movistarja.

Govorice
Bradley Wiggins (VB): Majorka, poletje 2015:

Tudi Bradley Wiggins je že dejal, da si želi postaviti nov rekord. Obenem je Wiggins tisti kolesar, ki prihaja iz velodroma, v zadnjih letih pa je zgradil neverjetno kariero tudi na cesti, saj je med drugim dobil Tour de France in letos postal še svetovni prvak v kronometru. 34-letni Britanec je po osvojenem naslovu razkril, da mavrične majice ne namerava braniti in da se bo vrnil na velodrom. Še prej pa naj bi aprila poskušal dobiti klasiko Pariz-Roubaix. Ima kar štiri zlate olimpijske medalje. Tri z velodroma in eno s kronometra v Londonu.

Fabian Cancellara (Švi):
Fabian Cancellara že nekaj časa namiguje, da bi rad poskusil postaviti nov rekord v vožnji na čas, a zaenkrat ne Švicar ne njegova ekipa Trek nista razkrila kakšnih podrobnosti. Kasneje so celo govorili o tem, da je poskus Jensa Voigta zgolj nekakšno testiranje opreme pred prihodom Cancellare. A zaenkrat se bo Cancellara očitno spet posvetil predvsem aprilskim klasikam – dirki po Flandriji in dirki Pariz-Roubaix.

Tony Martin (Nem):
Do svetovnega prvenstva v Ponferradi je bil Nemec na svetovnih prvenstvih kar trikrat zapored nepremagan. Z velodroma sier nima pravih izkušenj in je zato v enem izmed intervjujev priznal, da ima zato pri takem podvigu Wiggins manjšo prednost. A v istem intervjuju je razkril, da ga rekord v vožnji na eno uro zelo zanima. Kdaj, kje? Kolesar Omega Pharme Quick Step tega še ni sporočil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ