Uradno: Peter Sagan v Tinkoff Saxo. Za 4 milijone?

Uradno: Peter Sagan v Tinkoff Saxo. Za 4 milijone?
08.08.2014 AVTOR: D. Z.
Zdaj je tudi uradno. Peter Sagan je podpisal triletno pogodbo z moštvom Tinkoff Saxo, ki tako postaja zares vse močnejše.

Po Cancellari pri Riisu še Sagan
»Peter je brez dvoma eden izmed najbolj nadarjenih kolesarjev in že zdaj eno izmed največjih imen tega športa. Ima zmagovalno miselnost, vedno je prisoten v zaključkih in sposoben je zmagovati, « je ob potrditvi prihoda Slovaka dejal menedžer Bjarne Riis, ki je v preteklosti na vrh že pomagal mojstru klasik in v zadnjih letih Petrovemu največjemu tekmecu Fabianu Cancellari.

»Peter je izjemen kolesar in v čast mi je, da bo član naše ekipe. Verjamem, da je to najboljša ekipa za Petra Sagana in prepričan sem, da bo za nas dobil veliko dirk. Se že veselim, « pa je dodal lastnik moštva, glavni sponzor Oleg Tinkov. Peter Sagan ima šele 24 let, na dirki po Franciji pa je še tretjič zapored osvojil zeleno majico za najboljšega kolesarja po točkah.

Pri taktiki ima še rezerve
Riis ima z njim očitno tudi drugačne načrte. »Je izjemno nadarjen in že zdaj je zelo močan. A verjamem, da se v njem skriva še večji talent, kot ga je pokazal do zdaj. Še vedno se mora veliko naučiti o taktiki dirkanja, zato da bi potem do popolnosti izkoristil svojo moč. Verjamem, da smo mu pri tem sposobni pomagati, « je še pojasnil Riis.

Sagan je v profesionalno kolesarstvo vstopil z moštvom Liquigas Cannondale in nadaljeval v Cannondalu. Zdaj pa odhaja v dansko sredino. Sicer pa je predstavnik moštva Stefano Feltrin poudaril, da so se o prestopu z menedžerjem Petra Sagana Giovannijem Lombardijem dogovarjali vse od lanskega julija.

4 milijone na leto?
»Lombardija bi morali vprašati, koliko ponudb je še imel. Vsekakor od Alonsa in Cannondala. A želi si ga prav vsako moštvo, « je dejal Feltrin in o podpisu pogodbe dejal: »Recimo, da smo bili 1. avgusta že mirni. Ponudili smo mu lahko večletno pogodbo. Ni šlo zgolj za ekonomski vidik, ampak tudi za športni, saj smo mu ponudili možnost za napredek. «

Po nekaterih inofrmacijah naj bi Sagan prejel po okrog štiri milijone evrov na sezono. »Številka je poslovna skrivnost, a s pogodbo smo oboji zadovoljni. Vedno pravim, da so pogodbe dobre, če so obe stranki enako zadovoljni ali enako nezadovoljni. In mi smo oboji srečni, « je še dejal Feltrin. Poudaril pa je, da nimajo neomejenega proračuna. Gre zgolj za poslovni vidik, ki naj bi jim prinesel dobiček.

»Imamo proračun, ki ga moramo spoštovati. Ne moremo zapravljati v nedogled. Tržna vrednost je spremenljiva. Če Peter zmaga, potem je to dobro vložen denar. A Saganova vrednost je večja od zgolj športnega vidika. To je, kot lahko trenutno spoznavamo pri Poljaku Majki. Tam ga imajo za supermana in to je pomembno za ekipo, « je še pojasnl Feltrin.

Dodal je še, da ni strahu, da bi se pojavile težave, ker je v ekipi tudi Alberto Contador. »Sagan ne potrebuje pol ekipe, ki bi mu na Touru pomagala. Poleg tega lahko kolesarji pomagajo obema. V ospredju bi tako ali drugače vozili tudi za Contadorja. Sagan pa je močan tudi v kronometrih in na vzponih, kjer bo lahko pomagal Albertu. « Seveda prihaja s Petrom tudi njegov precej manj uspešen brat Juraj.

Contador navdušen
Alberto Contador se je na novico že odzval. Čeprav se bolj kot s kolesarstvom bori z rehabilitacijo po poškodbi, ki jo je staknil ob padcu na dirki po Franciji, je Španec izrazil navdušenje nad prihodom Petra Sagana.

»To je vesela novica. Govorilo se je dolgo, a vesel sem, da je do tega prišlo. Poleg tega, da imava dober odnos, lahko rečem, da je izjemen kolesar. Rojeni zmagovalec. Sva povsem kompatibilna in skupaj bova ekipi omogočila, da bo konkurenčna na vseh dirkah. Vsi se veselimo, da bomo lahko dirkali zanj, « je dejal Španec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ