Uradno: Tour konec avgusta, potem še obe tritedenski dirki

Uradno: Tour konec avgusta, potem še obe tritedenski dirki
15.04.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dolgo se je ugibalo in čakalo, kakšna bo odločitev organizatorjev dirke po Franciji. Zdaj so stvari bolj jasne. Tour želijo izpeljati konec avgusta.

Mednarodna kolesarska zveza in agencija ASO sta sporočili nov termin za letošnjo dirko po Franciji. Ta naj bi potekala od 29. avgusta - start bo v Nici - do 20. septembra. Najprej pa je UCI podaljšal obdobje brez dirk. Zdaj se dirke pod njenim okriljem ne sme organizirati vsaj do 1. julija. A prav nov datum Toura spremeni številne stvari.

"Tour bo na sporedu dva meseca kasneje. Še nikoli v zgodovini ni bil na sporedu tako pozno. Trasa ostaja taka, kot je bila sprva načrtovana. Včeraj sem se slišal z 49 predstavniki mest, ki so vpletene v traso in vsi nas podpirajo," je dejal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme. Seveda je še vedno vprašanje, če se bo svet do takrat pobral po koronavirus pandemiji.

"To je prvi večji načrtovan projekt in želimo si reči, da zmoremo. Da se bomo prebili tudi skozi to," je še dodal Prudhomme. Najkasneje se je Tour do zdaj končal 9. avgusta. To je bilo leta 1908. Zmagal je Lucien Petit Breton. Dejstvo je, da bodo morali prestaviti dirko po Španiji, ki bi se sicer začela v sredini avgusta. Prostor naj bi našli tudi za Giro d’Italia. Datuma za preostali tritedenski dirki nista znana. Na vrsto naj bi prišli po svetovnem prvenstvu. Najprej Vuelta, potem Giro.

Je pa tudi res, da se dirka po Franciji prekriva s svetovnim prvenstvom. Članska vožnja na čas bo na sporedu prav 20. septembra, torej na dan, ko bodo kolesarji prihajali v Pariz. Očitno je Tour dobil prednost pred vsemi ostalimi dirkami, kar je bilo tudi pričakovati, saj je za sponzorje in ekipe brez dvoma najpomembnejši med vsemi. Prudhomme je že dejal, da Toura ne nameravajo organizirati, če bodo morali gledalcem prepovedati ogled.

Zdaj si je očitno nekoliko premislil in za zgled postavil dirko Pariz-Nica. Tam so v zadnjih dneh tudi gledalcem prepovedali prihod na starte in cilje: "Upoštevali bomo vsa priporočila. Na dirki Pariz-Nica smo se morali prilagoditi. Zdaj so do Toura še štirje meseci in bomo videli, kako se bodo stvari razvijale. Lahko samo rečem, da bomo upoštevali vsa navodila. Ne samo zaradi Toura, ampak tudi zaradi države same upam, da bomo do takrat že lahko zaživeli bolj svobodno življenje."

Seveda se tu pojavlja nova težava. V mnogih državah kolesarji ne smejo trenirati na cesti in so primorani formo vzdrževati na trenažerjih. "Potrebuješ štiri do šest tednov treninga na cesti. Potem pa še en mesec za pripravljalne dirke, kot je na primer Criterium du Dauphine. Upam, da bomo tudi to pred Tourom izpeljali, pa čeprav po vsej verjetnosti v skrajšani obliki. A najprej morajo kolesarji dobiti dovoljenje za trening, saj so v karanteni."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ