Urban Ferenčak na pomoč Jovani Crnogorac in ekipi Solcano

Urban Ferenčak na pomoč Jovani Crnogorac in ekipi Solcano
20.02.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Urban Ferenčak se je v zadnjih letih uveljavil kot eden najboljših gorskih kolesarjev na slovenskih tleh.

Osvojil je številne naslove državnega prvaka med mladinci in mlajšimi člani, redno je zastopal tudi slovenske barve na evropskih in svetovnih prvenstvih. Član kamniškega Calcit Bike Teama se trenutno mudi v Turčiji, kjer nabira kilometrino za novo sezono in pomaga ekipi Salcana, predvsem nadebudni srbski tekmovalki Jovani Crnogorac. Kljub temu bo 22- letni Šentjurčan tudi v letu 2014 nosil dres kamniškega moštva, v novi sezoni pa se bo posvetil predvsem atraktivnemu eliminatorju.

»Halo, halo, brez panike. Dogovorili smo se za sodelovanje, pomagam Jovani pri tehniki, za njih dirkam na nekaj tekmah, pokrijejo mi priprave v Turčiji, dirke na Cipru, verjetno gremo iz Cipra še v Izrael za 14 dni na tri dirke kategorije C2 in eno C1, potem pa še mogoče Ameriko in Kanado, « je na vprašanje, kako to, da je na seznamu Mednarodne kolesarske zveze prijavljen za turško ekipo Salcano, odgovoril Urban in dodal: »Druge dirke vozim za Calcit. Vse eliminatorje, slovenski pokal in svetovna pokala na Češkem in v Nemčiji. «

»Z Jovano se poznamo že iz olimpijskih iger mladih, iz Singapurja 2010, ko je zastopala srbsko reprezentanco. Z Nemanjo Vajsem sva se spoznala v letu 2012, ko so bile članice Salcana Tanja Žakelj, Nina Homovec in Jovana, na nekaj dirk smo šli skupaj. Jovani sem že pomagal na kakšnih dirkah na tehniki, predvsem lani za kakšen svetovni pokal in evropsko prvenstvo v Bernu, « je začetek zgodbe s Salcanom opisal Urban.

»Po dogovoru s Calcitom so podpisali sporazum, da vozim za Salcano dirke na Cipru, v Izraelu ter mogoče tudi svetovna pokala v ZDA in Kanadi. Z njimi sem tudi na pripravah v Turčiji tako, da bom zdaj skupaj z dirkami na Cipru in v Izraelu od doma dva meseca. Trenutno v Turčiji z Jovano še nisva delala nič na tehniki, tako da treniram zase oziroma nekako usklajujeva treninge, « je še sporočil Feri in dodal: »Ob tem bi se rad zahvalil Salcanu, da me je sprejel medse, Calcitu, ki je odobril 'posojo', in pa Šolskemu centru Šentjur, kjer letos resno študiram živilstvo in prehrano, za vso podporo in dogovore. «

»Jovana je letos še v kategoriji U23, je zelo delovna in z odlično 'mašino', ampak s slabšo tehniko, kjer dosti izgublja. Lani proti koncu leta sva se dogovorila z Nemanjo, da ji jaz pomagam na tehniki, on pa je prišel na idejo, da me priključi ekipi Salcana, katere član je tudi Fabrice Mels, « je dejal Urban.

Ferenčak se bo v letu 2014 skušal prebiti med najboljše tekmovalce v eliminatorju, krajšem krosu na izpadanje, kjer se je lani na dveh tekmah svetovnega pokala prebil v izločilne boje. Na Češkem je bil 23., v Nemčiji 24., na evropskem prvenstvu v Bernu pa je končal kot 23. Zadnji državni prvenstvi je končal na drugem mestu.

»Letos se bom posvetil predvsem eliminatorju, kjer bi rad naredil korak naprej. Lani mi je nekajkrat malo zmanjkalo za v uvrstitev v četrtfinale, se pravi med 16 najboljših, prav tako sem bil dvakrat na meji v kvalifikacijah. To bo glavni cilj. Seveda bom oddirkal tudi slovenski pokal v krosu ter tudi kakšen kros čez mejo, predvsem v sklopu priprav oziroma treninga, « meni Feri.

Ferenčak načrtuje, da bo domačo sezono začel 12. aprila na tekmi v kratkem krosu v Mekinjah, ki ga bo organiziral njegov klub in bo tudi prva tekma slovenskega pokala. V Turčiji je Šentjurčan od 27. januarja, 23. februarja pa skupaj s Salcanom potuje na Ciper, kjer bo nastopil na etapni dirki. Tam bodo tudi trije Slovenci, naš Gregor Krajnc, specialist za eliminator Miha Halzer in Blaža Klemenčič, nekdanja članica Calcita. Iz Cipra, kjer bo dirke izkoristil predvsem kot priprave, Urban potuje v Izrael, kjer bo nastopil na treh dirkah kategorije C2 in eni prve kategorije. Tam bo nastopal med 11. in 24. marcem.

Gregor Krajnc bo letos prvič nastopal med mlajšimi člani. Drugi Šentjurčan v Calcit Bike Teamu je zamenjal trenerja, zdaj se pripravlja pod budnim očesom Sama Rauterja, ki je v letu 2013 Tanjo Žakelj popeljal do izjemnih uspehov. »Zadovoljen sem, treniram naprej. Zdaj sem opravil testiranja, s katerimi sem zadovoljen. Bil sem tudi na pripravah na Primorskem, « je povedal državni prvak med mladinci.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ