Uroš Murn o članskem kronometru: Za tiste težje kolesarje

Uroš Murn o članskem kronometru: Za tiste težje kolesarje
11.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

Pred vrati je še članska vožnja na čas. Na startu bo tudi Tadej Pogačar. Iz avtomobila pa ga bo spremljal selektor Uroš Murn, ki pravi: "Mislim, da je to trasa za tiste težje kolesarje."

47,8 km dolga posamična vožnja na čas je še pred člani. Dopoldne se bodo za medalje potegovali mladinci z dvema slovenskima predstavnikoma, popoldne pa še elita. Naslov je lani osvojil Tobias Foss, ki bo po povsem ponesrečeni sezoni vseeno na startu s številko ena. Tokrat je trasa po meri pravih mojstrov za take preizkušnje. Na startu so kolesarji, kot na primer Remco Evenepoel, Wout Van Aert, Stefan Kung, Filippo Ganna, Stefan Bissegger, Geraint Thomas, Jay Vine, Rohan Dennis, Mikkel Bjerg, Remi Cavagna, Brandon McNulty … Tudi tokrat pa se je odzval Tadej Pogačar. V teh dneh je trikrat prevozil traso. V torek pozno popoldne enkrat, v sredo pa je na zaprti progi naredil dva kroga. Spremljal ga je selektor Uroš Murn, ki je bil po treningu na voljo tudi novinarjem. Tu je njegovo razmišljanje.

O tem, kako je potekal ogled in o čem sta se med vožnjo pogovarjalas Pogačarjem: Kronometer je zelo zahteven, ker moraš na dolgih odsekih vztrajati v tej kronometer poziciji, za katero vsi vemo, da ni tako udobna. Še posebej, če tega ne treniraš posebej veliko. Zmenila sva se, da bova pogledala, kje lahko gre na pedale, da tako sprosti mišice. Če se pripravimo, potem ga bomo lahko med samo dirko opozorili, s tega ovinka, na tej točki pojdi na pedale. Pogledali smo tudi, kje je v prvem delu prva primerna točka za pijačo. Gledali smo idealne linije, katere ovinke gremo lahko na polno, katere ne. Glede na današnji veter vidiš, kje je idealna linija, saj je ob določenih delih ceste živa meja dokaj visoka, kar pomeni da ti lahko nudi ugodno zavetrje.

O tem, koliko je taki priložnosti, o katerih je govoril: Zelo malo. Na ogledu sem si vse zapisal in s Tadejem bova še dorekla, kje ga bomo opozorili, saj se bo moral kje tudi na silo to narediti in ne vedno na idealnem mestu.

O morebitnem vetru: V bistvu je tu taka dolina, da bo veter konstanten. Ali iz ene ali druge smeri. To bomo vedeli že pred startom in takrat bomo lahko vedeli in iskali pravo linijo.

O trasi in komu je pisana na kožo: Mislim, da je to trasa za tiste težje kolesarje. Prvi del vse tja do 27. kilometra je dokaj raven. V bistvu lahko taki kolesarji dosežejo veliko večjo hitrost kot lažji kolesarji. Po obratu pa imamo dva odseka in ciljni del, ki gre navzgor. Poleg tega je kronometer zelo dolg.

O sodelovanju s Pogačarjem: Tadeja vsi poznamo, vsi ga poznate. Super fant. Upošteva nasvete, obenem se o vsem skupaj pogovorimo, kaj si misli. Vsak nasvet je dobrodošel. Jaz sem tak tip, da vedno vprašam tudi drugo stran, kaj si mislim, kaj jaz mislim in skupaj poiščemo optimalno rešitev in izvedbo.

O tem, kje lahko Pogačar išče priložnost: Mislim, da mu je predvsem zadnji del precej bolj pisan na kožo. Po drugi strani bodo tisti kolesarji, ki bodo prej naredili razliko, tukaj že čutili nekaj utrujenosti in na te klance, ki niso tako kratki, jih bi lahko malo posekalo. Tukaj se tudi Tadej zaveda, da ima tam prednost. Potem pa se pred ciljem še cesta vzpenja. Lahko naredi razliko.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ