Urška Kalan 15. na svetu, Garnerjeva za zgodovino, Fajtu dirka po Vojvodini (fotogalerija)

Urška Kalan 15. na svetu, Garnerjeva za zgodovino, Fajtu dirka po Vojvodini (fotogalerija)
21.09.2012 AVTOR: D. Z.
Na svetovnem prvenstvu v Valkenburgu so se cestne preizkušnje začele z dirko mladink, ki jo je dobila Lucy Garner. Odlično 15. je bila edina slovenska predstavnica Urška Kalan.

FOTO: MARJAN KELNER IN SIROTTI

Samo dobrih 80 kolesark je moralo prevoziti 81 kilometrov dolgo dirko, ki je potekala po tradicionalnih krogih, torej tudi na Cauberg, ki se nahaja tik pred ciljem. Prav na tem vzponu se je vedno delala največja selekcija. Mladinke so prevozile pet krogov. V uvodnih krogih je prišlo do številnih padcev.

V zadnjem krogu so vajeti v svoje roke prevzele kolesarke iz Velike Britanije, ki so zaveznice pri narekovanju tempa zaveznice našle v sicer konkurentkah Italijankah. Na Cauberg do večjih razlik med najboljšimi ni prišlo, tako da se je v zaključku za zmago potegovalo zgolj 21 kolesark. V sprintu je spet prišlo do padca, saj se je na tleh znašla domačinka Janine Van Der Meer. A to prve favoritinje za zmago ni zmotilo.

Garnerjeva je sprint odlično izpeljala in se je lahko veselila zaslužene zmage. Uspelo ji je tudi ubraniti lanski naslov, ki ga je osvojila na Danskem, kar je do zdaj med mladinkami uspelo samo Nicole Cooke leta 2001. Norvežanka Eline Brustad se je morala zadovoljiti z drugim mestom, tretja pa je bila Italijanka Anna Stricker.

»Za to progo sem trenirala vso sezono. Prevozila sem tudi precej več vzponov kot običajno, « je dejala Garnerjeva, ki se je zahvalila tudi celotni britanski reprezentanci. V zaključku jo je namreč odlično vodila predvsem še sveža svetovna prvakinja v kronometru Elinor Barker, ki je tempo narekovala vse od oznake za zadnji kilometer pa vse do tristo metrov pred ciljem.

»Celotna ekipa si to zmago zasluži dvakrat bolj kot si jo sama. Boljšega vlaka v zaključku si sploh ne bi mogla želeti. Ko je naprej šla še svetovna prvakinja v kronometru, nas nobena ni mogla več prehiteti, « je še dodala Garnerjeva. Z najboljšimi se je vseskozi vozila tudi Urška Kalan, ki se je odlično držala tudi ob zadnjem prečkanju Cauberga, ki ga je premagala povsem v ospredju. V sprintu je potem osvojila odlično 15. mesto.

Fajt najboljši po Vojvodini
Kolesarji Adrie Mobila kljub doseženemu glavnemu cilju – nastopu v ekipni vožnji na čas na svetovnem prvenstvu – sezone še niso končali.  Tokrat so brez reprezentantov Radoslava Rogine, Kristjana Đuraska in Marka Kumpa, ki je še drugič v zadnjih dneh odpotoval na Nizozemsko nastopili na dirki po Vojvodini.

Dirka druge kategorije se je začela v kraju Žabalj, po 154 kilometrih pa končala v Apatinu. Po dobrih treh urah in 45 minutah se je zmage veselil povratnik po poškodbi Kristjan Fajt, ki je za štiri sekunde ugnal Avstrijca Hannesa Kapellerja, za 28 pa Martina Weissa. Uspeh Adrie Mobil je dopolnil še Matej Gnezda, ki je z zaostankom minute in 19 sekund zasedel četrto mesto. Gnezda je dobil sprint sedmerice kolesarjev, v kateri je bil tudi Matej Mugerli. Ta je dirko končal na desetem mestu.

Rezultati cestne dirke, mladinke, 81 km:
1. Lucy Garner (VB) 2:11:26
2. Eline Gleditsch Brustad (Nor)
3. Anna Zita Maria Stricker (Ita)
4. Sophie Williamson (NZ)
5. Jessy Druyts (Bel)
6. Rasa Pocyte (Lit)
7. Sheyla Gutierrez Ruiz (Špa)
8. Cecile Uttrup Ludwig (Dan)
9. Emily Roper (Aus)
10. Alicja Ratajczak (Pol)
15. Urška Kalan (Slo) vse isti čas

Rezultati 34. dirke po Vojvodini, 154 km    
1. FAJT    Kristijan (Slo, Adria Mobil) 3:45:46,  povp. hitrost: 40,9 km/h
2. KAPELLER Hannes (Avt, Tirol) +0:04
3. WEISS Martin (Avt, Tirol) 0:28
4. GNEZDA Matej (Slo, Adria Mobil) 1:19
5. ZSOLT Der (Srb, Radnički)
6. PUTSEP Erki (Lat, Alpha Baltic)
7. FANKHAUSER Clemens (Avt, Tirol)
8. RACENAJS Kristofers (Lat, Alpha Baltic)
9. ZEKAVICA Jovan (Srb, Železničar MBN)
10. MUGERLI Matej (Slo, Adria Mobila) vsi isti čas
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ